måndag 27 maj 2013

Ordförandebrev

Gult - mina kommentarer

Säsongen är nu i full gång och aktiviteterna är många på klubben. Det händer hela tiden något och det är många golfare som är på klubben även på vardagar. Det är mycket stimulerande att vara på klubben och se detta! Dessutom är våra banor i utmärkt skick och när spelare som varit på andra klubbar i närområdet säger att våra banor är de bästa av alla gör det att vi kan känna oss stolta att vi har sådan banpersonal som fixar till det på ett mycket bra sätt! Vi var och spelade seriespel på Örbyhus i tisdags och där står det spelare från andra klubbar och rekommenderar andra att åka till Roslagens GK Norrtälje för där är banorna och bemötandet jättebra! Det värmer verkligen! Ibland har våra medlemmar för höga krav på vår egen anläggning, men vi måste betänka på att vår anläggning är byggd för nästan 50 år sedan och då inte med de krav som senare tiders golfbanor är byggda på! Detta kan innebära att farten på greenerna inte blir supersnabb men de kan bli tillräckligt snabba och framförallt jämna! Vi får acceptera detta under lång tid framåt!

Snabba greener är överreklamerade och passar inte på banor som framförallt frekventeras av medelgolfare. Den status snabba greener  (och svåra greenområden) innebär får medlemmarna betala i form av högre scorer och ännu längre rondtider. Jag är glad och tacksam över att Sveriges bästa golfklubb inte har resurser att gå i den fällan!

När jag kom till klubben hörde jag från andra golfare att det fanns en ”snobbstämpel” över Roslagens GK. Idag uppfattar jag att vi har en klubb som verkligen är en klubb som verkligen inte är detta utan det är en klubb där alla säger hej till varandra och även till våra nya golfare och till våra gäster oavsett om de skall spela golf eller enbart äta hos oss. Jag tror att det är viktigt att vi verkligen säger det lilla enkla ordet hej till alla. Det är bättre att säga detta ord en gång för mycket än en gång för lite!


Snobbstämpel? Det var ju nästan litet småroligt. Mer avspänt och kamratligt än vad det är i den här klubben blir det knappast.

Rekrytering av medlemmar är en viktig utmaning för alla idrottsklubbar runt om i Sverige. Det går att lägga ut hur mycket pengar som helst på reklam i olika tidningar, i radio, på TV etc. Det finns få undersökningar som visar på nyttan av betalda reklamplatser utan det bästa sättet är att medlemmarna pratar väl om klubben, att medlemmar lockar med bekanta till golfklubben, att banorna är så bra skötta att golfare i allmänhet pratar om hur bra och trevlig klubben är! Dessa åtgärder kostar också men satsat kapital har alla nytta av! Mitt budskap är att vi måste alla hjälpa till att ”marknadsföra” klubben vilket jag tror att alla gör!


Min övertygelse är att det är kontraproduktivt att att jaga flera medlemmar. Det bästa man kan göra är att försöka ha en så bra verksamhet som möjligt. Då kommer medlemmarna. I vart fall de som har något genuint intresse. Den sk golfboomen bestod av mycket "luft", dvs folk som lockades men saknade det riktiga intresset. Det är, både för dem och för golfen, bra att de ägnar sig åt något annat.


Vid höstmötet 2012 blev Anders Lijsing valberedningens ordförande där Herman Johnell och Lars-Åke Johansson är ledamöter i valberedningen. Det är ett mycket viktigt arbete som dessa har så att klubben får de personer man vill ha i ledningen för att klubben skall utvecklas på det sätt som ni medlemmar vill att det skall ske. Processen för att locka medlemmar till ideellt arbete är lång, så jag vill att alla ger stöd åt valberedningen. Det är dags att ersätta sittande ordförande! Ta fram på förslag till en ny!


Mitt telefonnummer är 070-531 0003. Vill du bli ordförande i Sveriges bästa golfklubb (eller vet du någon annan som skulle passa för det uppdraget) så slå mig en signal!

Nästa år fyller Roslagens GK Norrtälje 50 år! Det skall vi naturligtvis fira på något sätt. Kanske skall vi ha en golfvecka som avslutas med en stor ”galamiddag”, kanske skall vi ta fram en minnesbok, eller…. Vi behöver intresserade som under styrelsen tar fram förslag på hur vi skall fira detta. Anmäl ert intresse till kansliet!


Vem är klubbens arkivarie?

Det finns vissa nyheter i golfen i år. För att tävla om priser krävs att man har Exakt tävlingshandicap. Detta får man om man har tre registrerade ronder under innevarande år eller fyra ronder från 2012. Vi har varit snälla under ABACUS-tävlingen för de som inte hade Exakt tävlingshandicap utan de fick delta och tävla om prisbordet. Varför har man tagit beslut om detta från SGF? Man anser att detta är ett sätt att ta bort handicapmyglet vid framförallt par och lagtävlingar. Med detta system kan till exempel en ny golfare inte spela en hel sommar utan att registrera någon rond för att i en partävling på hösten delta och vinna på mycket höga poäng. Jag tror att detta kommer att få effekt och från och med nu kommer alla måste ha exakt tävlingshandicap för att tävla om prisbordet!


Det nya handicapsystemet måste vara feltänkt. Just nu håller jag och Lukas på att fixa hans exakta EGA tävlingshandicap genom att han, som i stort sett inte spelat golf på ett år, snabbt spelar tre höjningsronder. Förr kallades sådant för mygel, nu verkar det vara i praktiken påbjudet. Det vore mycket mera juste om han kunde starta i en tävling på sitt gamla handicap (som han säkert kan försvara om det gäller och om han hunnit hitta touchen på och runt greenerna). Varför SGF tycker att han måste skaffa sig ett 0,3 högre handicap för att man ska undvika mygel har jag inte lyckats få in i min skalle. Samtidigt är det ju fortfarande fritt fram för myglarna att höja sig på sällskapsronder och sedan försöka vinna thailandsresor och annat i diverse av SGF sanktionerade tävlingar. Ett kraftfullt slag i luften!

De tävlingar som är genomförda har haft välfyllda startfält vilket är roligt. Det var riktigt trevligt under ABACUS-tävlingen kunna konstatera att så många stanna kvar till prisutdelningen. Men det var ju ett mycket bra prisbord som vi tackar sponsoren, MIXIT, för! Dessvärre har vi misslyckats med att få ett stort startfält till Olympiagolfen. Detta var en helt vanlig singeltävling men de var mycket få som deltog. Varför? Troligen beroende på dålig information från oss i ledningen eller är ni mätta på tävlingar just nu?


Under två eller tre år har jag hört allt beröm som Burvik har fått för att de har röd tee på ett för damer mycket positivt avstånd, 4400 meter. Jag har fått flera påpekanden från damer som tycker att vi skall ta efter detta. Även SGF för fram att klubbarna skall Vi har haft två tävlingar där vi har beslutat att damer skall spela från orange och herrarna från röd tee. Bägge gångerna har det enbart varit positiva omdömen från alla! Men varför spelar ingen från orange tee annars? Kommer Burvik att förlänga röd tee igen? Skall vi ta bort orange tee?


Jag säger som skotten: "The ladies may tee off where ever they want!"


Jag hoppas att ni upptäckt att på Gamla banan har greenflaggornas färg betydelse. Vit flagga visar att hålet är placerat långt bak på green, gul flagga visar att hålet är placerat centralt på green samt röd flagga visar att hålet är placerat på den främre delen av greenen. Jag tror att detta kommer att ytterligare ge beslutsunderlag som kan innebära snabbare spel.


Äntligen! Bara några år efter det att jag förslog just detta förträffliga system!

Man kan boka starttid från kl 06.00 på morgonen på Gamla banan. Kansliet öppnar inte förrän kl 08.00 men vi vill trots det ha uppföljning av hur beläggningen på banan ser ut. Vi kommer att börja med att se till att det finns en lista som ni som går ut tidigt fyller i vilket gör att vi kan registrera er och att vi kan utföra greenfeekontroll på ett enklare sätt än idag. Detta system kommer också att finnas på Nya banan. När vi gör greenfeekontroll får ni ha överinseende med att ni får visa upp medlemsbrickan för det går inte att känna igen alla medlemmar. Greenfeegästerna får ju ett kvitto som de visar upp. För att få en bra beläggningsstatistik krävs att alla som går ut och spelar anmäler ankomst. Tack i förhand för hjälpen!


Jag är närmast allergisk mot statistik och registrering. Ännu ett skäl att spela Nya banan!


En mycket positiv sak ser det ut som vi nu kommer att få en ungdoms-/juniorkommitté. Detta är grunden för att vi skall kunna locka fler ungdomar till klubben. Detta ser vi fram emot med stor tillförsikt. 


Som ni kanske märkt har antalet papperskorgar minskat på våra banor. Än så länge har det fungerat på ett bra sätt och det ser ut som de flesta tar med sig skräpet från banan. Dock har det blivit fler och fler cigarettfimpar på banan. Jag hoppas att även dessa tas med hem.




Ett steg i rätt riktning. jag ser fram emot att en del bänkar, skyltar och skyddsnät tas bort härnäst så kanske vi kan få litet stil på banorna! Intill tee på sjunde hålet ser det, för övrigt, aningen lattjo ut eftersom bolltvätt och teeskylt fortfarande står som de ställdes en gång runt det vackra hasselsnåret som någon vandal tog bort...

Till slut något tråkigt! Det sker stölder i kiosken. En dag försvann ett helt korvpaket med 50 varm korvar och senast var det all choklad som försvann, totalt cirka 100 chokladbitar i olika märken och de som tagit dessa hade inte lagt några pengar i lådan! Från och med nu kommer kiosken att låsas vid stängningsdags för att åter öppnas på morgonen. Det kanske måste bli så att klubben ger krögaren stöd med ungdomar som bemannar kiosken eller klubben tar över kiosken eller att någon medlem tar över kiosken eller … Jag tror ju att alla vill ha kiosken kvar. Den är viktig för framförallt greenfee gäster och är en del av det omdöme som klubben får av våra gäster. Har ni några synpunkter men kanske framförallt förslag på hur vi skall lösa detta problem kan ni höra av er till mig.


Allvarligt talat; Är verkligen kiosken viktig annat än för dem som strängt taget inte orkar spela en artonhålsrond utan att ta en regelvidrig fikapaus mitt i? Är det sådana problem (som det ju tydligen är) med stölder och negativ lönsamhet kanske man skulle överväga att helt enkelt ta bort eländet? Jag skulle inte gråta, bara vattenkranen lämnades kvar.

Jag tror att det kommer ett ordförandebrev strax före midsommar.
Fram till dess svinga lugnt! Prata väl om klubben! Umgås på klubben!

Göran Bryntesson
Ordförande

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar