söndag 26 maj 2013

Regel 14-3

Att golfare ofta inte kan reglerna för det spel de ägnar sig åt är ett bara alltför väl etablerat faktum och det kan knappast illustreras tydligare än vad det gjorde av Tiger Woods när han i US Masters nyligen visade att inte ens han klarar av att droppa sig ur ett vattenhinder på ett korrekt sätt. Det kan man tycka är i det närmaste obegripligt men hur ofta ser man inte, om man följer proffstävlingar på TV, hur domare tillkallas för att konsulteras om huruvida och i så fall hur en spelare ska få ta lättnad?

Nå, reglerna om hinder och andra lättnadssituationer liksom procedurerna nför droppning respektive placering av bollen borde naturligtvis alla golfare (sedan de fått sitt gröna kort) ha inpräglade i sig men det finns ju mer obskyra regler. Till exempel 14-3. Jag är säker på att inte en golfare på tio (knappast en på hundra) utan att titta i regelboken kan säga vad den regeln handlar om. Men gör det. Titta i regelboken!

Regel 14-3 (som i regelboken är sällsynt illa formulerad och först en bra bit in i texten finner man vad den innebär) säger att en spelare under en rond (dvs efter det att han slagit ut från första tee till dess han hålat ut på sista hålets green) inte får använda konstlade hjälpmedel eller ovanlig utrustning och inte heller använda utrustning på ett ovanligt sätt.

I sin praktiska tillämpning träffar regeln användandet av träningshjälpmedel under en rond. Nyligen råkade Jeff Overton under en tourtävling ut för detta. Han upplystes av en funktionär/domare att det var OK att träna puttning medan han stod och väntade. Det gjorde han men dessvärre använde han sig då inte bara av sin putter och en boll utan även någon slags träningshjälpmedel som han hade i bagen. Tråkigt nog för honom så är påföljden för detta diskvalifikation. En annan (som verkligen borde ha vetat bättre!) är gamla storspelaren och TV-kommentatorn Juli Inkster som under en tävlingsrond använde sig av en viktring (donut) på klubban när hon skulle värma upp inför ett slag. Diskvalifikation.

Båda de ovan nämnda fallen tycks vara en bieffekt av det långsamma spelet och all väntan som är förknippad med en golfrond. Just under väntetiden hinner folk ju hitta på en massa dumheter som de inte skulle hinna med annars. Eller så är det för att de hittar på en massa trams istället för att spela golf så snabbt de kan som det går långsamt. Svårt att veta. men förbjudet är det alltså. Att använda träningshjälpmedel ute på banan. Strängt taget så är det förbjudet att spela långsamt också men den regeln är det ju ingen som bryr sig om att upprätthålla...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar