fredag 10 maj 2013

Mera gnäll om det långsamma spelet

I gårdagens tävling flöt spelet till att börja med på förvånansvärt smidigt. Vår boll startade på hål nio och i flera hål hade vi varken någon boll i hasorna eller behövde vänta på framförvarande. Först på fjortonde utslaget blev det en stunds väntan och på femtonde var det (som vanligt) tvärstopp och vi kunde se ett parti stå och vänta på sextonde tee. Sedan gav gänget framför oss attan i att vrida på semaforen vid vattenhindret på sextonde och skaffade sig på det sättet en lucka så att vi hade fritt att slå ut när vi klev upp på sjuttonde tee. Sedan hade tävlingen definitivt växlat ner på  femtimmarstempo. I själva verket gick det då långsammare än så eftersom de första fem hålen, åtminstone enligt min tidtagning, avverkats i stort sett i fyratimmarstempo.

Själv tycker jag att så långsamt spel är värdelöst. Då vill jag vara nästan var som helt utom på golfbanan. Styrelsen och andra brukar tala om långsamt spel, särskilt på klubbtävlingarna, som ett allvarligt problem men konkret har ingenting gjorts. Min uppfattning är att grundproblemet nog är att en stor del av våra medlemmar helt enkelt inte har fysik och kondition nog att spela arton hål i ett vettigt tempo. De allra flesta klarar hjälpligt att hålla farten uppe i nio hål men sedan börjar det gå betydligt långsammare.


Det problemet är naturligtvis svårt att tackla. Ingen av oss blir yngre och få blir snabbare med åren.  Kanske får vi helt enkelt acceptera att ronderna tar fem timmar eller längre. Det är väl knappast aktuellt att hindra de långsammare från att delta? Vi som tycker att det lusiga tempot är värdelöst kan ju själva  - så som jag gjorde i fjol - välja att göra något annat när det är tävling. 


Fast det är trist att inte vara med. Det var därför jag nu gjorde ett försök. Och visst var det kul att träffa alla gamla och nya ansikten innan tävlingen började. Några timmar senare var det  inte lika roligt längre. Ändå hörde jag efter ronden kommentarer som att "spelet flöt ju på bra" och "vi behövde ju i alla fall inte vänta". Behöver man inte vänta under en femtimmarsrond är förklaringen naturligtvis att man själv och de flesta andra spelar i just femtimmarstempo och det gjorde nog, dessvärre och av de skäl jag nämt ovan, en alltför stor del av startfältet.


En radikal lösning vore naturligtvis att korta ner tävlingarna till nio hål. Vårt handicapsystem är ju så inrättat att för spelare med handicap 12,5 och lägre är även niohålsronder handicappåverkande och för den kategorin kunde med fördel tävlingsronderna kortas till nio hål.


Kanonstart, som verkar vara vad som gäller vid klubbtävlingar, förvärrar enligt min bestämda övertygelse problemet. Att tillämpa kanonstart med start på alla banans hål torde vara det mest effektiva sättet att låta de långsammaste spelarna bestämma speltempot för hela startfältet. Med rullande start skulle man åtminstone ha möjligheten att släppa ut de snabbare partierna först och sedan låta sniglarna vara ute och lalla tills mörkret faller...


En lösning OM man ska ha kanonstart är naturligtvis att i tävlingsbestämmelserna föreskriva att scorekort ska vara inlämnade senast en viss tid för att spelaren ska få ett reultat i tävlingen. Exempelvis start kl 09.00, scorekortsinlämning senast 13.30 och prisutdelning 14.00. Fast det skulle förmodligen inte heller fungera eftersom folk inte kan passa tider. När informationsgivningen skulle börja i går var ju långt ifrån alla på plats. Vissa var kvar inne i klubbhuset och några var på rangen eller stod och övade puttning. Respekten för sådana tider verkar vara mindre än respekten för en starttid vid rullande start, möjligen därför att reglerna inte innehåller några sanktioner mot att folk går och dräller istället för att vara på plats när de borde vara så. Och apropå sanktioner så borde underlåtenhet att vrida semaforen rendera diskning för alla i den felande bollen.

2 kommentarer:

  1. Ett startfält med 104 deltagare som i torsdags tar 4tim 20min att få iväg.Första boll är inne när sista boll går ut.Prisutdelning är därmed inte att tänka på.Enda möjligheten då är att klasserna startar i grupp och prisutdelning efter varje klass.I torsdags var det 51 st i C-klassen dvs en starttid på 2 tim 10 min, även det kan kännas som en lång tid att vänta.Separata prisutdelningar vid ett senare tillfälle är bland det tråkigaste som finns med ett fåtal(i bästa fall) pristagare närvarande.Det är till och med tråkigare än långsamt spel.För den som sällan eller aldrig är på prisplats är det ju inget problem, men för den som gjort sitt livs runda är det tråkigt.Om vi hade haft möjlighet att starta från både 1:an och 10:an hade det varit skillnad, men nu är det inget alternativ.
    Enda möjligheten som jag ser det är att dela startfältet i två lika stora klasser beroende vilka som anmält sig. Sedan startar en klass på nya och en klass på gamla banan, då blir det ca två timmars starttid på varje och en skaplig möjlighet att snabbt få in greenfeeintäkter.
    //Willy

    SvaraRadera
  2. För greenfeeintäkterna och möjligheterna till sällskapsspel är naturligtvis kombinationen långsamt spel och kanonstart förödande. Ingen kan smita ut före tävlingen och när hade man en dag som i går kunnat släppa ut folk efter tävlingen?

    SvaraRadera