onsdag 15 maj 2013

En 36-hålsklubb?


Har ni lagt märke till att skylten vid uppfartsvägen till Sveriges bästa golfklubb sett litet naken ut på sista tiden? Nu är det omskyltat så att det framgår att vi är en 36-hålsklubb. Helgens tävlingar går båda på Gamla banan (liksom alla klubbtävlingar gjort sedan den öppnade för säsongen). Den 25 maj är det dags för Olympiagolfen som, åtminstone av det startförbud som lagts ut att döma, kommer att spelas på... Gamla banan (men med rullande start!). Sedan, den 1 juni, spelas Eckerölinjen Golf Cup på samma bana (och av utlagt startförbud att döma med kanonstart). På Nationaldagen spelas så flaggtävlingen Nationalen. Inte ens Sveriges bästa golfklubb har lyckats klura ut hur man ska kombinera den spelformen med en kanonstart så där blir det garanterat rullande start. Och ni kan vara alldeles lugna. Ingen kommer att tvinga ut er på Nya banan då heller.

Det här är väldigt konstigt, närmast obegripligt. Att inga klubbtävlingar läggs på Nya banan annat än den som spelades innan Gamla banan öppnade kan knappast uppfattas annorlunda än att styrelsen tycker att Nya banan är ett sämre alternativ. Det är i alla fall den signal jag uppfattar. Eller hukar man för de medlemmar som rynkar på näsan åt Pay&Play-banan, som uppfattar den som för lång eller tycker att Gamla banan är roligare? Det är ju ingen hemlighet att många valde sällskapsspel på Gamla banan framför torsdagstävlingar på dåvarande RoslagsAkademikern.

Jag hade förväntat mig att man skulle sätta till alla klutar för att popularisera Nya banan, att "sälja" den till medlemmarna och höja dess status. För jag tror att det är i princip omöjligt att skapa efterfrågan från greenfeegäster att spela en bana som klubbens egna medlemmar dissar. Eller är tanken att Nya banan ska vara någon slags B-alternativ och nödlösning (att ta till när man av olika anledningar helt enkelt inte kan nyttja Gamla banan?

6 kommentarer:

  1. Ja Ja Ja, vist är det lite knäppt, 36 hål och så informerar man om 18 + 9 + 9, vad tro folk, att 9 hål spelas två varv???

    MVH//Yngve

    SvaraRadera
  2. Nja, att det finns 36 hål framgår ju väldigt klart. Tanken med att kalla Nya banan för 9+9 är väl att göra klart att man kan välja att spela den ena eller andra av niohålsslingorna om man inte vill spela 18 hål. Själv vurmar jag för niohålsronder, särskilt med tanke på hur långsamt det ofta går på banorna. Många klubbtävlingar borde definitivt spelas över nio hål.

    SvaraRadera
  3. Hej Herman!

    Jag vet hur det är men de som åker förbi, eller som läser om Sveriges bästa golfklubb, i den bok om banor som vi fick, talar man om att vi har två 18 hål banor????? Så informationen tycker jag är fel, vi skall ha två 18 hål banor, och så skall vi spela tävlingar på båda. Att blanda 9 hål här och 9 hål där och 18 hål med båda tycker jag är att blanda ihop det hela, så vem vill spela "NYA BANAN" och tävla kan vi ju göra över 13 hål på gamla banan, så kan man utnyttja sista 5 hålen som träning.
    //Yngve

    SvaraRadera
  4. Det är väl inget fel på Nya Banan, den är nog inte ens längre, men det är inte möjligt att förklara varför jag väljer att spela den Gamla, den känns bara trevligare.
    Kanske för att den bildar i en helhet, mer sammanhållen med klubbhus, övningsområde omklädningsrum etc, den Nya är lite "off".
    Skulle vara intressant att veta hur utfallet blivit i Lilla Vik och Kalmar, där man efter utbyggnad valde att inte benämna de nya banorna-Nya banan, för nya är dom, det blev nytt namn och nån färg.
    Tycker att Yngve har en poäng, 9+9 är för den oinvigde ett inte helt vanligt sätt att beskriva en fullvärdig 18-hålsbana.
    // Thord Nordwall

    SvaraRadera
  5. Att Nya banan inte känns lika sammanhållen som Gamla banan sitter nog mycket i våra huvuden. Att de båda niohålsslingorna drivits i olika regi och skötts på olika sätt har naturligtvis bidragit till att de blivit olika. Jag hoppas att nivåskillnaden i kvalitet kommer att arbetas bort ganska snabbt. Sedan, åtminstone om det blir ett permanent arrangemang, hoppas jag att man snyggar upp en del och suddar ut spåren av att det varit två olika klubbar. Men mest sitter det nog, som sagt, i våra huvuden och det är därför jag tycker att man borde göra mer för att få folk (framförallt klubbens medlemmar) att lära sig att uppskatta vår Nya bana.

    SvaraRadera
  6. Förresten så har Thord en poäng i att Nya banan känns litet off i och med att en ligger en bit bortom klubbhuskomplexet. Jag har länge propagerat för att göra sluthålet till starthål, en kort, nåbar, parfyra med tee alldeles uppe vid klubbhuset och green vid nuvarande tee. Det nuvarande hålet är, för övrigt, något av ett problemhål vad gäller greenområdet som ligger i skugga, på en berghäll och med obefintlig dränering.

    SvaraRadera