söndag 26 juni 2011

Om träd och buskar


Vattenhinder och bunkrar i all ära, men få saker väcker sådana känslor som träd på en golfbana. Ta eken som vaktar greenen på det fjortonde hålet eller de två höga tallarna som ofta(st) hindrar en att slå en fade mot flaggan på fyran. (Och tallarna som vaktar tians green mot inspel från högerkanten ska vi inte ens tala om.)



Den gamla suraplen på fyran har genom åren stoppat hundratals utslag men åtminstone jag kommer att sakna det trädet när det till sist ger upp. Likadant är det med trädet (och jag måste ta reda på vad det är för sort) bredvid femmans green.




De tre små björkarna i högerkanten av fairway på åttan gör mycket för det hålet. Efter ett nästan perfekt utslag där man varit bara aningen för girig (eller helt enkelt tappat bollen litet åt höger) är de plötsligt väldigt mycket i spel och begränsar klubbvalet om man tänker ta linjen över dem eller sätter diket till vänster om fairway i spel om man tänker spela sig förbi dem.




Den vackra eken intill det tolfte hålets green gör visserligen att gräset växer dåligt på den del av greenen som ligger i dess skugga men det är ett pris som åtminstone jag gärna betalar.  Alla de nu nämnda träden hör till. De stod där när banan lades ut och bidrar, såväl spelmässigt som estetiskt, till att göra banan till vad den är. Förr eller senare kommer de att falla för åldersstrecket och då får bankommittén problem. Ska de ersättas? I så fall med vad? (För det är inte snutet ur näsan att så där rakt av ersätta en stor ek när den väl ramlat omkull.)




Förhoppningsvis så står de kvar under den tid jag har kvar som golfare men hur det än blir med den saken så hoppas jag att de, när den tiden kommer, inte ersätts med  något som överhuvudtaget inte passar in i miljön. Som de gräsliga tujorna mellan sjunde och tionde hålens greener, till exempel.. Det vore, i mina ögon, betydligt bättre (och snyggare, nu när asparna är borta) med en ren gräsyta mellan greenerna. Något egentligt säkerhetsproblem föreligger inte eftersom de flesta ändå lägger sig kort på sjuans utslag och om någon enstaka boll skulle rulla bort mot tians green så är det inget som någon lär skadas livshotande av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar