tisdag 14 maj 2013

Om startförbud och kanonstart

När Sveriges bästa golfklubb tillämpar kanonstart på sina klubbtävlingar (något som verkar vara regel snarare än undantag numera) brukar ett startförbud vara utlagt hela morgonen, dvs att ingen får gå ut och spela på banan före tävlingen. Så kan man naturligtvis göra, men det är inte självklart den bästa modellen. Man kan också låta folk gå ut men kräva att de ska vara av banan 30 minuter innan kanonstarten ska gå

För nu rätt många år sedan (på telefonbokningens tid) hade vi klubbtävlingar ibland både lör- och söndag och alltid med stora startfält. Det var helt enkelt så att man, om man ville komma ut och spela en lör- eller söndagförmiddag, var mer eller mindre tvungen att anmäla sig till en tävling. Detta orsakade en rad problem och det blev även en hel del gny från betalande medlemmar som inte var ett dugg intresserade av tävlingsspel. Den nuvarande ordningen med kanonstarter och startförbud från gryningen till långt fram på eftermiddagen är ägnad att ge upphov till liknande konflikter.

Enklast (och enligt min uppfattning bäst) vore naturligtvis att undvika kanonstarter och återgå till den traditionella ordningen med rullande start. Vill man inte göra det så anser jag att man boder vara mer restriktiv med att lägga startförbud på banan (och se till att ronderna går snabbare!).

2 kommentarer:

  1. En annan synpunkt kan ju vara att med ett maxantal startande till 72st,innebär det med rullande start att banan är stängd i 3 timmar, med kanonstart i 4,5 - 5,5 timmar. Med maxantal 96 st är det 4 timmar med rullande start och 4,5 - 5,5 timmar med kanonstart. Med 120 st startande är det ca 5 timmar hur man än gör.Har man bestämt ett maxantal till 72 stycken är det slöseri med tid och pengar att ha kanonstart. Sen kan det finnas speciella överväganden för kanonstart ändå, men det ska vara ett undantag.Det viktiga är vid alla tävlingar att ha bestämt hur många som får delta och att detta respekteras av alla!Det innebär också att om man skall vara anmäld den 14:e klockan 12, så skall det vara omöjligt att anmäla sig senare annat som reserv.I min andra klubb(Thailand) är det inget problem vare sig med anmälningstid eller antal deltagande, så varför skulle det vara det här?Det är nog bara så att vi är bortskämda.På ungefär samma sätt som man anmäler sig till tävlingar och struntar i att delta om inte vädret passar. Tror det är dags med en skärpning över hela linjen.
    //Willy

    SvaraRadera
  2. I min andra klubb (Åland) har man nästan alltid rullande start. Dessutom har man en sak som jag gillar skarpt och det är att första start normalt är kl 12.00. Det handlar för dem dels om att maximera greenfeeintäkterna men också om medlemmarnas bekvämlighet. Varför vi i Sveriges bästa golfklubb håller fast vid att man ska plåga sig upp tidigt lör- och söndagmorgnar (för att genomlida femtimmarsronder) begriper jag inte.

    SvaraRadera