måndag 23 maj 2011

En regelkväll

Bibi, Gunilla och Leif

Den tredje och avslutande regelträffen jag höll (i handicap- och utbildningskommitténs regi) samlade tre deltagare. Litet oväntat, faktiskt, då uppslutningen var god de två tidigare träffarna och då den tredje (åtminstone enligt min egen uppfattning) var den mest intressanta. De tre medlemmar som trotsade det något kyliga och mycket blåsiga majvädret verkade i alla fall nöjda.


Något oväntat kom H35-laget när vi stod på ettans tee och jag trodde först att de tänkte spela några hål. Istället visade det sig att de kom enkom för att fråga om en situation som inträffat på fyrans green.


En som jag inte kommer på vad han heter, Tony, Per och Ulf


Situationen var att Tony och Uffe puttade samtidigt. Egentligen så var det Uffes tur att spela eftersom han låg längst från hål (och utanför själva greenen) men Tony, som just slagit sin första putt, hade tydligen sagt att han tänkte putta färdigt, något som Uffe inte hörde. Jag har inte gjort något fel, sa Tony.


Spelordningen kan man läsa om i regel 10 som säger att det är den spelare vars boll ligger längst bort från hålet som är i tur att spela. En enkel och klar regel. Att Tony i och för sig bröt mot den genom att slå sin andra putt trots att hans boll då låg närmare hål än vad Uffes boll gjorde råder det inget tvivel om. Å andra sidan så är det vanligt, särskilt i sällskapsspel, att man gör precis så som Tony gjorde. I slagspel är detta inget egentligt problem eftersom regel  10-2 c säger att det inte utgår någon plikt om man spelar i fel ordning (och att bollen därefter ska spelas som den ligger). I matchspel kan motspelaren välja att återkalla det slag som gjorts i fel ordning och hade det varit fråga om en match och Tony sänkt sin putt så hade alltså Uffe varit i sin fulla rätt att  kräva att Tony skulle återplacera bollen och sedan slå putten igen (sedan det blivit Tonys tur att spela). Detta följer av regel 10-1 c.


Eftersom situationen inträffade på en green finns det anledning att också titta på vad regel 16 (som handlar just om greenen) har att säga. Av regel 16-1 f framgår att man inte får slå en boll när en annan boll är i rörelse efter ett slag på greenen. Att göra så är det plikt på. Förlust av hålet om man spelar match respektive två slag om det handlar om slagspel såvida inte det var ens tur att spela. Här blir det litet knepigt. Slog Tony och Uffe exakt samtidigt var ju inte Uffes boll i rörelse när Tony slog sitt slag. Om Uffes boll var eller inte var i rörelse när Tony slog sin putt är en fråga om fakta. Går det inte att avgöra vem av dem som slog först så får man (anser jag) utgå från att de slog samtidigt och då klarar sig Tony. Nu göra han det i alla fall eftersom Uffes boll, även om man skulle kunna fastställa att den var i rörelse (efter hans slag) när Tony slog sin putt eftersom Uffes boll ju låg en liten bit utanför greenen när han slog på den.


Det finns mer att säga om den här situationen men då blir det här ett alldeles för långt inlägg. Tony gjorde i och för sig fel men han kom undan med det och kanske var det just det han menade när han sa att han inte gjort något fel? I så fall är det bara att konstatera att han verkar ha järnkoll på det här med regler för själv var jag tvungen att titta i regelboken...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar