måndag 30 maj 2011

Tävla!

Tävla ska man göra om man spelar golf. Golf är ju ett spel och blir skäligen ointressant om man inte bekymrar sig det minsta om resultatet. Därför håller så gott som alla rda på hur många slag de slår på varje hål och de flesta verkar skriva ner sina resultat på ett scorekort även om de spelar sk sällskapsronder. De som säger att de inte tävlar har därför fel. vad de menar är att de inte ställer upp i arrangerade tävlingar. Det är synd, för de skulle säkert ha roligare om de gjorde det åtmionstone någon gång då och då. Att få (eller tvingas) spela golf under tävlingsmässiga former tillsammans med andra spelare än sin/sina stadiga golfpartner/s är både roligt och utvecklande.


De av oss som gillar att tävla (och inte behöver jobba på fredag) kan se fram mot en femdagars ledighet med fyra tävlingstillfällen på Sveriges bästa golfklubb. Inte illa!


Det hela börjar på torsdag med den traditionella "stortävlingen" För Ros Skull* som det närmast är ett måste att delta i. Överskottet går ju till förbättringar som ska göra Sverigens bästa klubb ännu bättre och vem vill inte bidra till det?


Den som nödvändigt måste jobba på fredagen missar lyckligtvis ingen tävling men på lördagen spelas den första omgången i vad jag själv tycker är en av de häftigaste tävlingar vi har på klubben, nämligen Plängpokalen**. Foursome match är det roligaste man kan ägna sig åt på en golfbana och det tävlas alldeles för sällan i just den spelformen. För att inte tala om hur försummad den är när det handlar om sällskapsspel. Tänk om foursome match var det självklara förstahandsalternativet när fyrbollarna matas ut lör- och söndagförmiddagar. Då skulle vi antagligen ha rondtider betydligt närmare tre än fyra timmar och folk skulle ha mycket roligare.


På söndagen spelas klubbkval i UNT-Masters*** och på nationaldagen vår traditionella flaggtävling Nationalen****. Vi som gillar svenska flaggor får då vårt lystmäte eftersom det är just små svenska flaggor (i papper) som används.


* För Ros Skull är en tävling kom till som styrelsens tävling, dvs det var styrelsen som anordnade den och även raggade priser. Ett tag var prisborden rätt dignande vilket var uppskattat av vissa. Det stora poängen var (och är) emellertid att överskottet av tävlingen varje år går till ett särskilt, av styrelsen bestämt, ändamål som gör vår anläggning bättre. Därför brukar det vara möjligt att betala en högre startavgift än den man måste erlägga. Om man så vill.


** Plängpokalen har sitt man efter fastighetsbeteckningen Pläng 1:1 (som utgör en del av den mark på viklen golfbanan ligger. Pläng är, har jag förstått, ett gammalt torpnamn (precis som Pitan och Sved). Tävlingen kom till för att dels popularisera den fina spelformen foursome match (som innebär matchspel i tvåmannalag där de båda spealrna imlaget slår växelvis på samma boll) och dels för att få fler medlemmar att lära sig uppskatta alla de 27 hål vi har på Sveriges bästa golfklubb. Från början (och enligt statutera) spelades därför alla matcher över 27 hår, dvs man spelade först 18-hålsbanan och därefter (möjligen efter en fika) 9-hålsbanan. Av oklara skäl har detta senare frångåtts och spelas de inledande omgångarna (i strid med de ursprungliga intentionerna) på 18-hålsbanan enbart. Det tycker jag är synd, men en rolig tävling är det lik förbaskat och Kjell Gustavsson ska ha all heder av att han håller i den! 


*** UNT-Masters är ett i raden av stora handicaptävlingar med attraktiva priser och finalspel på lockande destinationer. Den här tävlingen är ett sk klubbkval (och sköts av klubben) men själva huvudtävlingen, i vilket kvalet ingår, har en extern arrangör.


**** Flaggtävling är en variant av slagtävling som innebär att man spelar tills slagen tar slut. Får man, exempelvis, 22 handicapslag så har man dessa plus banans par, dvs 94 slag, att göra av med. När man slagit 94 slag har man spelat färdigt (och då sätter man ner sin flagga där bollen ligger eller, om den ligger på en green strax utanför greenen med uppgift om avståndet till hålet). Den som lyckas komma längst med sina slag vinner vilket normalt innebär att segraren lyckas påbörja ett andra varv. Tävlingen instiftades när det var klart att nationaldagen skulle komma att bli en helgdag och spelas varje år på just nationaldagen. varför den kallas Nationalen är ingen som lyckats klura ut men jag har hört några intressanta teorier.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar