måndag 18 april 2011

När öppnar banan?

När banan öppnar är, så här års, frågan på allas läppar och efter helgens gudabenådade aprilväder och med en lysande vårsol på en blå himmel utanför kontorsfönstret så känns det ju som slöseri att inte öppna artonhålsbanan nu till påskhelgen. Fyra härliga golfdagar! Låter inte så dumt, va? Säkert skulle en rejäl bunt med tusenlappar i greenfee också ramla in om det vore så.


Samtidigt vet jag att det inte är snutet ur näsan att öppna en golfbana för säsongen. Det är faktiskt en hel del som måste göras för att vi ska få bra underlag att spela på om några veckor, när säsongen verkligen är i full gång och man inte längre överser med pluggade lägen, ojämna greener och alla andra imperfektioner man så här i april blundar för bara man får komma ut och spela.


Vissa av greenerna ser ut att ha tagit rejält med stryk av, främst snömögelangrepp under vintern och det är alltid osäkert hur djupt dessa angrepp gått. Ibland är det bara bladen som strukit med och i så fall börjar det ganska snart spira nya gröna små blad i de kala fläckarna men i värsta fall är har angreppet gått på djupet och dödat plantorna och i så fall krävs det såväl arbete som tid innan man kan hoppas på att greenen är återställd. Naturligtvis vill man gärna avvakta ett tag för att se om det hela självläker innan man tar till mer resoluta åtgärder.


Avvägningen är alltid om man ska öppna banan så tidigt det bara går eller ha en så bra bana det bara går när man öppnar. Inget lätt val.


Det är väl, som vanligt, bara att hålla tummarna och att heja på killarna på banan och... vänta. Tur att vi har en såpass bra niohålsbana. Där är det ju också bollränna som gäller vilket jag personligen tycker är ett extra plus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar