tisdag 6 mars 2012

Hur många är lagom?

Hur många hål är lagom för en golfrunda? Svaret varierar säkert beroende på vem man frågar. hade man, till exempel, frågat mig för en tio år sedan så hade jag nog svarat någonting i stil med 36. Före lunch. Och sedan gärna åtminstone 18 till på kvällen. Numera tycker jag att nio hål ofta är alldeles lagom.


Annars är ju golfen på något skumt vis fast i 18-hålsmallen. Det är 18 hål man ska spela. Det är tradition. Fast den traditionen vilar på ett ganska skakigt underlag. Visserligen är Old Course just 18 hål men den omfattade faktiskt en gång 22 hål. Himla tur att inte det blev normen för då hade vi säkert haft sjutimmarsronder nu... För det var ju så, på den tiden, att banorna kunde vara olika långa. 


Prestwicks bana omfattade, när det första The Open spelades där 1860, 12 hål. Tänk om det fått bilda utgångspunkt för traditionen! Eller Musselburghs niohålare? !8, 12, 9 eller 6 hål fungerar, strängt taget, lika bra eftersom det går att dela 36 med vilken som helst av dessa siffror och 36 hål var "a fair test of golf". Nu spelar bara de riktiga entusiasterna 36 hål en och samma dag men ändå håller golfsverige hårt fast vid 18-hålsnormen. Förresten så hinner man knappast spela 36 hål nuförtiden, åtminstone inte under säsong, eftersom spelet går så lusigt. 36 hål bör man utan att anstränga sig kunna avverka på runt fem timmar men det är ju, dessvärre, i dag en ganska normal tid för en 18-hålsrunda.


Snabba 9-hålsrundor (gärna tidig morgon eller sent på kvällen när banan är mer eller mindre tom) är definitivt mycket roligare (och mer golf!) än de sega 18-hålsronderna som erbjuds "prime time". Så kommer nog det mesta av min golf att se ut den här säsongen. En snabb cykeltur ut till klubben tidigt på morgonen, 9 hål och sedan hem. Bör, inklusive cyklingen, ta knappt två timmar (och då hinner jag säkert plåta en del också). Sedan en dusch, en kopp kaffe och en macka (och kanske ett blogginlägg) innan det är dags att cykla till kontoret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar