måndag 16 mars 2015

Ytterligare info om styrelsens försök med att stuva om spelordningen på Gamla banan

Här nedan kan ni som är intresserade läsa en reviderad utgåva av det underlag styrelsen hade för sitt beslut att vi den här säsongen ska spela Gamla banan med start från hittillsvarande hål fjorton. Jag vet inte om jag blev så mycket klarare över varför styrelsen tyckte att det var angeläget att genomföra ett sådant fullskaleförsök men jag kanske har missat något? Kommentarsfältet är öppet för alla som vill ge luft år synpunkter i frågan.


(Jag fick Thords PM som en snygg pdf-fil men den kunde jag inte kopiera in snyggt så jag får be honom och er övriga om ursäkt för det typografiska och layoutmässiga skick jag lyckats klippa och klistar in den i.)


Försök Byte starthål 1 / 14 

Thord Nordwall 12 november 2014 

ROSLAGENS GOLFKLUBB NORRTÄLJE

Syftet med ändringen
För att erhålla en än bättre spelupplevelse av Roslagen Gamla bana har förslagits att som försök för utvärdering, under säsongen 2015, start sker från nuvarande 14:e tee, nuvarande 1:a blir således hål 6. Under hösten 2015 utvärderas försöket genom ett antal frågor i en enkät till samtliga medlemmar, resultatet redovisas och frågan om ett permanent byte av starthål eller inte avgörs av medlemmarna på höstmötet. 

Så här tycker några 
En förändring oavsett vad föranleder alltid funderingar och resonemang för och emot. För att bilda mig en egen uppfattning tog jag mig för att under sommaren fråga spelkamrater om deras syn på idén. Vad är inte så bra och vad är bra. 

Vad tycker jag? 
Efter att ha fått ta del av olika uppfattningar med +/- tycker jag att idén är värd att pröva i ett fullskaleförsök för att därefter låta medlemmarna avgöra frågan på nästkommande höstmöte. Kostnaden är inte särskilt hög, lite störningar kommer det att bli men inte mer än jag och kanske andra kan stå ut med. Vad som upplevs bra och vad som upplevs mindre bra kommer att framgå av enkätsvaren. Spännande! Förutom enkäten bör under säsongen några konkret mätbara förändringar noteras t ex rondtider, köbildning, scorer etc. Invändningarna och argument här nedan är bara nedtecknade som de uttryckts. Ett antal är värda att fundera över några kommer att få svar under försöket.

Invändningar mot försöket 
• Kostnader- kostnader- kostnader 
• Ser ingen förbättring, bara annorlunda och inget är vunnet 
• Bra som det är 
• Kiosken måste flyttas 
• Ytterligare en toalett måste ordnas 
• Ingen kontakt mellan klubbhus/ kansli och 1:a tee 
• Inte så bra att starta med ett par fem hål 
• Inte bra med par 3 efter par 5 (kö på 2:a) 
• Spelare på 1:a tee stör spelare på 5:e green0 
• Ny banguide måste tas fram 
• GPS-avståndsmätare i otakt måste justeras på 1:a tee. 
• Kommer att uppstå kö och köra ihop sig på 3:e tee (gamla 16) händer ofta på nuvarande 4:an och nu kommer ”proppen” tidigare 
• Går inte att spela 13-hål utan att bryta in på 6:e 
• Mera letning på 1.a fördröjer spelet 
• De som når in på två slag kommer att få vänta vilket fördröjer spelet 
• Spelare som enbart avser spela 5 hål blockerar en hel starttid, kan vara en förlorad intäkt 
• Inte lika bra åskådarplats på nya 18:e som på gamla 18 
• Blir bara förvirrande • Svårare att från övningsområdet se ”när det är dags att slå ut” 
• Klockan måste flyttas 
• Banan måste slopas om, idag udda index 1 - 9 

Argument för ett byte 
Eftersträvansvärt att börja med en par femma 
Bra att sluta med par femma 
Bollar som kommer in på 18:e synliga från klubbhuset 
Banskötseln effektivare Enklare att bara spela fem hål. 
Många femhålsrundor startas sen eftermiddag och då det är svårt att ”bryta in” utan att störa andra bollar. 
Kul med något nytt! 
Nuvarande hål fjorton är banans ”lättaste” 
Bra start, 1, 2, 4 och 5 ganska enkla hål som ger goda förutsättningar för en fortsatt bra runda 
Slipper slå bollen ”rakt in i solen” vid start tidigt på morgonen 

KOSTNADER 
Beräknade kostnader för försöket Kostnaderna för försöket med byte av startplats har budgeteras enligt nedan. Ny kiosk kan ordnas genom att gamla tävlingsexpeditionen tillfälligt flyttas ut på banan. Alternativt ordnas kiosk i anslutning till 6:e tee. Kostnaderna är ett ofta återkommande argument mot ändringen och är således angeläget att dessa kan presenteras vid mötet. 

Budget för försöket 
Nya scorekort 
Vatten (finns vid hål 1-6-13-16) 
Kiosk (nås efter 12 hål) 
Toalett 
Teeskyltar 
Övrigt 
Ytterligare poster 
Totalt

2 kommentarer:

  1. Som de är listade är det 20 argument mot en ändring och 9 för en ändring. Att man med en vägning av argumentens tyngd kommit fram till att genomföra en ändring förstår i alla fall inte jag. Spelupplevelsen och layouten av banan har väl alltid varit banans starkaste egenskap. Skicket har varierat genom åren, men banan har alltid upplevts som rolig. Det är sällan det är en bra idé att ändra det som är det den bästa egenskapen hos något, även om det blir en "vinst" så borde det inte vara värt risken.
    Willy

    SvaraRadera
  2. Fast läser man Thords PM så framgår det ju att grundskälet till att styrelsen involverat hela klubben i det här fullskaleförsöket är "att erhålla en än bättre spelupplevelse". Listorna över pro&contra är väl mer att betrakta som en slags konsekvensanalys. Så tydligen anser styrelsen att det finns tillräckligt mycket som talar för att spelupplevelsen ska bli bättre om vi börjar med att leta boll i skogen på fjortonde hålet istället för i den klippta ruffen på första hålet för att det hela ska vara motiverat. Det vore intressant om styrelsen eller någon av de dess ledamöter som stödde beslutet ville kommentera detta så att inte diskussionen urartar till spel mot ett mål.

    BTW så noterar jag en intressant skillnad mellan Thords PM och Bryntes mail. I det förra anges att frågan om permanentning av nyordningen ska underställas höstmötet medan i det senare anges att styrelsen ska besluta även i den frågan (och att eventuella frågor eller synpunkter i första hand ska tas med ordföranden eller klubbchefen). I åtminstone den frågan har naturligtvis Thord rätt. Det här är en solklar årsmötesfråga.

    SvaraRadera