onsdag 18 februari 2015

Att göra det svårt för sig

Vi gör hela tiden väldigt komplicerade saker utan att en tänka på dem. Som att gå. Det är ju ingenting man ägnar någon större tankeverksamhet och för det allra mesta klarar vi av det alldeles utmärkt. Men om vi försökte att verkligen in i minsta detalj analysera hur vi faktiskt gör när vi går och sedan övade de olika positionerna för att slutligen, när vi ska gå en kortare sträcka, verkligen tänkte igenom och försökte styra vår kropps rörelser är risken överhängande att vi skulle snubbla. Dessbättre gör vi inte så. Inte när vi ska gå. Men hur gör vi när vi ska spela golf?

Jo, även om vi har spelat i många år och gjort så många swingar att vi kan utföra rörelsen utan att behöva ägna den en medveten tanke så går många av oss igenom en mental checklista som om vi skulle starta en jumbojet inför varje slag. Åtminstone gissar jag att det är vad alla som står blickstilla i en halv minut eller så sedan de ställt upp till bollen sysslar med. Det är i så fall ett oerhört effektivt sätt att göra något som i grunden är ganska enkelt väldigt svårt och ett oerhört ineffektivt sätt att spela golf. Förutom att det nästan garanterat hunnit bli fullkomligt kaos i hjärnan innan man slår så har man hunnit spänna och stelna till i varje fiber i kroppen innan man påbörjar sin swing.

De flesta som håller på så som jag beskriver här ovan inbillar sig att de koncentrerar och att denna koncentrationsakt är en nödvändig förberedelse för att få till ett bra slag. Så är det inte. Vad de gör är att försöka att medvetet, med sitt intellekt, styra en rörelse som kroppen klarar av alldeles utmärkt (precis som den klarar av att gå) så länge den för sköta saken utan aktiv inblandning från hjärnan. Det är ungefär som en arbetsplats med en kontrollfreak som chef, en sådan där som inte kan delegera ens den enklaste arbetsuppgift utan inbillar sig att en förutsättning för att någonting överhuvudtaget ska fungera är att han/hon/hen har järnkoll på varje liten detalj och därför hela tiden lägger sig i vad varje enskild medarbetare håller på med. Var inte en sådan hopplös chef utan nästa gång du ställer upp till bollen så säg bara åt swingavdelningen att skicka iväg den mot green och lita sedan på att den löser uppgiften på bästa sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar