lördag 31 januari 2015

Enklare? 2

Tiger Woods (ni kanske minns honom, den förre världsettan som alla trodde skulle slå Nicklaus´s i antalet vunna majors?) är för mig ett fullkomligt mysterium. Han hade världens kanske bästa swing och världens förmodligen bästa närspel. Och vad gör han? Fortsätter han att göra det han är bäst på och att vinna allt som finns? Nej, han går till någon som spelar åtskilligt sämre än vad han själv gör och ber denne om hjälp att lära sig en annan swing. Igen och igen och igen... Nu kan han inte ens slå en enkel chip och istället för att vinna majors får han kämpa för att klara cutten i dussintävlingar på touren. Som sagt, hur den killen tänker är ett mysterium för mig. 

Min egen teori är att han tänker för mycket och gör vad som, åtminstone för honom, är enkla saker onödigt svåra. Han visste redan för femton år sedan allt han behövde veta om hur man slår en golfboll och jag har oerhört svårt att ens tänka mig att det fanns någon som egentligen hade något relevant att tillföra den kunskapen. Nu, efter ett antal "coacher" med olika idéer, ser han ut nästan som vi som går till LeMo eller Martin för att få ordning på våra "swingar" och det är inte roligt att behöva se. Det finns ett amerikanskt uttryck: "Don´t fix it if it ain´t broken!" ("Försök inte att laga det om det inte är sönder!") Jag uppfattar att det är exakt det som Tigern har gjort. Jämför man med Nicklaus som aldrig ens hade någon coach utan litade på de grunder hans gamle tränare en gång lärt honom och inför varje säsong sökte upp denne för en "check up"och som höll fast vid samma swing (eller i vart fall samma grunder) genom hela sin karriär (Faktiskt så gjorde han vissa smärre justeringar när han började nalkas medelåldern och helt enkelt inte hade samma kropp som när han var en yngling, men det är en helt annan sak. Finns, för övrigt, en intressant bok om just det i klubbiblioteket!) så är skillnaden slående.

Att tänka för mycket är nog den vanligaste fällan i golf. Att slå en golfboll är något i grunden tämligen enkel för en person med normal hand-öga koordination och normal rörlighet. Bollen ligger ju stilla! Ändå har det skrivits hyllmetrar och producerats terabyte med instruktionsfilmer om har man ska göra. Ju mer man studerar dessa desto svårare verkar det hela och man blir lätt överväldigad av problemets synbara komplexitet och den blotta mängden information. Snart är man ett vrak. Kanske inte lika illa som för Tigern, men ändå.

Medelgolfaren kan inte särskilt mycket, i vart fall inte mycket av intresse, om swingen. Ändå ser man honom/henne stå i en halv minut eller längre från det han/hon ställt upp till bollen och fundera innan slaget påbörjas. Det är naturligtvis fullkomligt omöjligt att hålla saker som det tagit en halv minut att mentalt gå igenom under den knappa sekund det tar att utföra ett slag. Rimligen har man utfört tusentals slag förut och vet hur man gör redan innan man ställer upp till bollen och varför man istället för att bara utföra detta ställer sig och börjar utföra någon slags hjärngymnastik begriper jag inte. Slår man nittio slag under en runda blir det väldigt mycket tänkande (och behöver man nittio slag för att ta sig runt så har tänkandet uppenbarligen inte varit till någon påvisbar nytta, däremot har det tagit en väldans massa tid. I en fyrboll med bogeyspelare där alla tänker en halv minut inför varje slag sedan de adresserat bollen går 180 minuter, dvs 3 timmar, åt till uppenbarligen meningslöst tankearbete. DET är något att tänka på...).

Detta tänkande är naturligtvis inget självändamål utan det bottnar i att golfaren fått lära sig att det han/hon ska göra är svårt. Jag menar, om det vore enkelt att slå iväg en uppeggad boll med an vanlig swing något hundratal meter rakt framåt, varför skulle man då behöva gå kurser för att lära sig det? Varför finns det pros som ger lektioner? Varför skrivs det instruktionsartiklar/böcker etc? Och varför säljs klubbor med försäljningsargumentet att det är "lättspelade"? Själva begreppet lättspelade förutsätter ju att det föreligger en svårighet som måste övervinnas. Med bättre utrusttning, mera swingteori och - tydligen - den djupaste koncentration inför varje enskilt slag.

Tänk om du som känner igen dig i ovanstående beskrivning skulle våga tänka om? Jag menar, bara testa i vår med att istället tänka att åtminstone det här med att slå iväg bollen, det är enkelt, det är något jag kan? Och istället för att inför varje slag låta dig tyngas av tankar på hur du måste gör och allt du vill undvika utan bara klappa till bollen? Jag vågar slå vad om att det skulle fungera minst lika bra som det du nu håller på med. Förmodligen skulle du snart spela bättre eftersom du frigör din mentala kapacitet för att ägna den åt själva spelet snarare än grundläggande teknik, Du skulle dessutom spela snabbare och förmodligen må bättre och ha roligare ute på banan.

Vad har du egentligen att förlora? Tankens kraft är stor. Våga tänka: "Det här är enkelt!" Eller som en känd tillverkare av bland annat golfutrustning formulerat saken: "Just do it!" Att deras mest framträdande reklampelare verkar ha helt glömt det är en annan sak. Man måste inte ta efter alla egendomligheter proffsen ägnar sig åt.

2 kommentarer:

  1. Mycket bra skrivet. Som du vet är jag en av dessa golfare som fokuserar alldeles för mycket på hur en sving "borde" utföras samt hitta utrustning för att underlätta utövandet. För många golfare är det viktigare att svingen "ser bra" ut, istället för att kolla på resultatet. Ser jag på mig själv har jag haft gamla blad under de ronderna som scoren varit som lägst. Hmmm…..
    Tragiskt nog upplevde jag under de få lektioner jag tagit hos klubbens pro, så fokuserades det mycket på hur svingen "borde" utföras, vilket jag tycker lyser igenom i alla instruktioner en golfare kan ta del av. Swing plane, shaft lean, AoA, viktöverföring och så vidare, det är vad golfaren ska ha koll på, inte att bollen faktiskt flög dit det var tänkt. Däremot tror jag att Sveriges pro inte skulle erkänna detta, då de skulle göra sig själva överflödiga till stor del.
    /Harlequine

    SvaraRadera
  2. Jag tror inte att våra pros vare sig är omedvetna om eller förnekar att de i alltför hög utsträckning ger swing- snarare än spellektioner. Orsaken är heöt enkelt att det är swinginstruktion som efterfrågas av frustrerade golfare. Visserligen är det en fullt legitim sysselsättning att lägga ned en massa tid, engagemang och pengar på att försöka utveckla sin swing men den marginella nyttan av detta blir med tiden starkt avtagande. För de flsta av oss (som spelat i några år) vore det bättre att acceptera våra swingmässiga begränsningar och istället rikta in våra ansträngningar på att spela så bra som möjligt med vad vi har. Det finns fler slag att tjäna där och utdelningen relaterad till insatsen är förmodligen avsevärt mycket högra. (Vore kul att höra en pros uppfattning i frågan...)

    SvaraRadera