torsdag 21 juni 2012

Lägesförsämring


Egentligen är det rätt märkligt. Tränar gör man ju för att bli bättre. För att man ska klara av svåra saker. Fast de flesta som tränar (de som överhuvudtaget tränar) golf tränar på lätta saker. På att slå bollar från en peg. Eller på att slå bollar från en absolut slät och plan matta. Så bra lägen får man sällan när man spelar golf. När folk spelar golf brukar de vilja ha lägesförbättring. Såklart att de vill ha det, de har ju bara tränat på att slå bollen från perfekta lägen...


Själv gör jag tvärtom. Jag är distriktsmästare på att missa fairways och greener. Därför är det totalt bortkastat för mig att träna på slag från sådana lägen. Mitt upplägg är att köra med lägesförsämring. Trampa (eller tryck med sulan på sandwedgen) ner bollj*veln djupare ner i ruffen. Sedan kan vi snacka.


Allvarligt. Man har sällan perfekta lägen men de dåliga lägena är många. Hur hanterar du dem när du är ute och "tränar"? Eller spelar en sällskapsrond? Eller en ensamrond? Jag tror (är tämligen övertygad om) att de allra flesta helst (litet diskret) förbättar bollens läge innan de slår. Själv gör jag tvärtom.  Ligger bollen i ruffen så kan den lika gärna ligga djupt ner i ruffen.


För det är ju vad golf handlar om. Vill man hela tiden spela från ett perfekt underlag så kan man ju spela biljard. Eller curling. Eller köra med lägesförbättring. Vill man spela golf så lär man sig att gilla de ruttna lägena. I bästa fall lär man sig att hantera dem. I sämsta fall lär man sig vilka lägen man kan hantera och vilka lägen som är no-no. Att veta det är viktigt. Av två spelare som slår bollen lika bra så vinner den som vet vad han kan och som konsekvent spelar inom den ramen över den som försöker sig på slag som han inte har.


Så testa dina gränser. Kör lägesförsämring innan du slår och lägesförbättra sedan med klubban. Lär dig att se de ruttna lägena som intressanta utmaningar snarare än som orättvisor som drabbat dig. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar