tisdag 29 maj 2012

Nappa på det här!

En sak som aldrig upphör att fascinera mig är vilken omsorg (och vilka pengar) många golfare lägger på nya klubbor och hur de sedan inte håller dem i skick. Många gör knappt ens rent sina verktyg. Det är med golfklubbor som med allt annat; de håller och fungerar bättre om man ser efter dem (och fungerar de bättre så spelar men bättre golf med dem).


Att man ska ha fräscha och rena grepp är en av mina käpphästar. För åtskilliga år sedan slutade jag att använda handske. Har man bra grepp så behövs inte någon handske (fast många sliter hellre läder än att de byter grepp på sina klubbor då och då).


Spelar man med smidda klubbor (eller med klubbor gjutna i mjukt stål) ändras loft och lie med tiden. Särskilt gäller detta om man står och slår från rangemattor. Känner man att någon eller några klubbor i setet inte uppför sig riktigt som de gjorde när de var nya är detta ofta förklaringen. Ibland är det dessutom så att dessa viktiga vinklar inte är som de ska ens när klubborna är nya. Tillverkarnas toleranser brukar vara +/-1 grad och ska det, vilket vanligen är fallet, skilja 4 grader mellan järnåttan och järnsjuan så kan detta i praktiken (dvs inom dessa toleranser) vara 2 eller 6 grader. Detta gäller kvalitetsklubbor (dvs litet dyrare sådana) och har man ett billigare set så kan det vara ännu värre... Så om du upplever att du har två järnklubbor som går ungefär lika långt eller att det skiljer väldigt mycket mellan två klubbor som ligger intill varandra i nummerserien så kan det vara loftet som är fel på någon (eller några) av dem.


Felaktig lie kan orsaka alla möjliga problem, till exempel att man slår för mycket åt höger (eller vänster). Eftersom man omedvetet brukar anpassa sin sving efter klubborna så fungerar det (hjälpligt) även om lievinkeln inte är optimal så länge klubborna harmonierar. Det är när någon eller några klubbor avviker från de övriga som man får problem. Har du en sådan problemklubba i ditt järnset kan det mycket väl vara en avvikande lievinkel som spökar.


Det här är en hel vetenskap och dessbättre behöver man inte kunna allt. Däremot så kan man inte strunta i det, åtminstone inte ostraffat. Är det (vilket det förmodligen är) hög tid att ge klubborna nya grepp eller om du är osäker på hur det förhåller sig med just dina klubbors loft- och lievinklar så tycker jag att du ska nappa på nedanstående erbjudande.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar