torsdag 31 maj 2012

En fråga om stil

Fyra ledigt men propert klädda golfherrar
En sak som är litet speciell för golfen är förekomsten av sk klädkoder, dvs regler för hur man får eller bör vara klädd på golfbanan (eller i klubbhuset eller till och med i dess olika delar). Sådana koder finns såväl skrivna som oskrivna. Vissa anser dem vara självklara, närmast en del av det sk golfvettet, medan andra uppfattar dem som otidsenliga eller rentav utslag av snobbism. Det sistnämnda beror till stor del på att klubbar med snobbstämpel ofta har uttryckliga klädkoder. Om det sedan är deras medlemmar som inte klarar av att klä sig utan skriftliga instruktioner eller om det är greenfeegästernas klädstil de oroar sig för har jag aldrig blivit klar över.


Hur är det då på Sveriges bästa golfklubb? Jo tack, bra. Här finns ingen skriven klädkod (och det tackar jag för) utan det är helt OK att komma som man är. De flesta klär sig, för övrigt, så att de skulle bli utsläppta på i stort sett vilken bana som helst. Att vissa trivs med att spela i jeans, T-shirt eller träningsoverall är inget som stör mig. 


För dig som möjligen är helt ny inom sporten och undrar vad de oskrivna reglerna säger så är det så att damer, som alltid, får klä sig mer eller mindre hur de vill (men möjligen inte ska komma i bikini). För herrar är de vedertagna "reglerna" långbyxor (ej jeans), shorts som når ner till knäna, (piké)tröja med krage. Fast det är, som sagt, inget man behöver hänga upp sig på här på klubben. Däremot kan det vara bra att känna till så att man inte får sin dag förstörd om man åkt till någon annan klubb för att spela. 


Utomlands kan det gälla (med våra mått mätt) rent hysteriska regler som förbud mot gymnastikskor, krav på knälånga vita strumpor (för herrar som spelar i kortbyxor), krav på att pikétröjan ska vara nedstoppad i byxlinningen och en massa annat. Ibland gäller krav på kavaj och slips om man vill bli serverad i klubbhusrestaurangen.


Här hemma gäller det min mamma lärde mig, dvs att man ska vara hel och ren. Fast en sak tycker jag faktiskt att man bör hålla på och det är att herrar tar av sig eventuell keps när de går in i klubbhuset!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar