fredag 26 april 2013

Hur man spelar snabbt (och bra)

I sin motion skrev Willy att det, om vi ska komma till rätta med det långsamma spelet, krävs att alla vill det. Så är det, men alla måste också kunna. Ibland (ofta) driver andra (ofta framförvarandes) oförmåga att få spelet att flyta på mig till förtvivlans gräns. För att spelet ska flyta på krävs absolut inte att man småspringer runt banan. Tvärtom. Jag har spelat med (ofta äldre) spelare som går rätt illa men ändå tar sig runt arton hål snabbt och smidigt. Det som krävs är att man undviker stillastående (för att inte tala om sittande).  På golfbanan ska man göra tre saker: 1. Spela sin boll, 2. Gå fram till sin boll för att slå den igen (eller ta upp den) och 3. Hålla ögonen på sin och andras bollar när de slås. All tid som på banan inte används till någon av dessa tre aktiviteter är i princip bortkastad.


Att ta sig fram till sin egen boll är, dessbättre, en aktivitet som ofta(st) kan kombineras med att man håller koll på vad som händer med de andra spelarnas slag. Åtminstone de allra flesta av oss är fullt kapabla att röra på fötterna samtidigt som vi följer en boll med blicken. Snabbt spel är alltså egentligen väldigt enkelt. långsamt spel handlar ofta om att spelarna i betydande utsträckning ägnar sig åt annat än de tre ovan nämnda aktiviteterna. Vanligast är att de står och snackar med varandra utan någon som helst uppmärksamhet på spelet. Eller att se sitter och snackar med varandra över en kopp kaffe utan någon uppmärksamhet på spelet.

Det är trevligt att folk snackar med varandra och visst får man göra det på golfbanan men där måste trots allt spelet komma främst. Tycker man att snacket är det viktigaste så kan man väl sätta sig vid klubbhuset och prata av sig och sedan gå ut och spela golf?

I att ta sig fram till sin boll för att slå den igen ligger att när det är ens tur vara beredd att utföra slaget. På tee innebär det att man redan har klubba, boll och eventuell peg i händerna. Inte i bagen någonstans. På banan innebär det att man, när detta är möjligt utan att störa andra spelare eller utsätta sig för fara, redan står vid sin boll med rätt klubba i händerna.

Det är Krickens tur att slå men Lukas står redan vid sin boll klar att slå när han sett hur Krickens slag lyckas
Många skyller sitt långsamma spel på att de tvingas ägna mycket tid åt att söka bollar, egna och andras, och sådant tar naturligtvis tid. Ändå tycker jag att det är fullkomligt obegripligt att detta ska behöva vara ett problem, åtminstone när det handlar om annat än rena nybörjare. Kan man inte slå något enda slag med någotsånär kontroll över var bollen landar så bör man naturligtvis lära sig det. Boka en serie lektioner och lägga ett antal timmar på övningsfältet snarare än att ägna samma tid åt att riskera att bli orm- och fästingbiten ute i ruffen. Är man någotsånär kompetent får man välja slag som håller bollen i spel snarare än att upprepade gånger slå in den i skogen eller ut i svårletad ruff. Måste man ägna så mycket tid åt bollsök att det märkbart påverkar rondtiderna handlar det inte om att ruffarna är för tuffa eller skogen för tät utan om att man envisas med att försöka sig på slag som man inte behärskar. Att göra det någon gång (och kanske lyckas!) hör till spelets tjusning men att bygga sitt spel på det är naturligtvis dömt att misslyckas, dvs rätt korkat.  

Spelet flyter bättre om man håller sig där gräset är klippt

 Att hålla bollen i spel är den förmodligen smartaste spelstrategi som finns och det har hänt att jag slagit ut med en järnfemma på driverhål vid tillfällen då jag inte riktigt litat på min sving. Jag har också sett tex Peter Darnell göra det på  tävling (på vårt fjortonde hål) . I samma boll slog de övriga ut med driver och en av dem drog bollen out-of-bounds. Peter gjorde en trygg birdie efter att ha satt upp sitt tredje slag (en wedge) nära flaggan. Han var ensam i bollen såväl om att slå ut med ett mellanjärn som att göra birdie. Att hålla bollen i spel, dvs där gräset är klippt, sparar både slag och tid.

Grunderna för snabbt (och bra) spel är alltså koncentration på uppgiften och att man spelar inom ramen för sin förmåga och håller bollen i spel. Sedan finns det förstås en massa andra tips och era egna favoriter får ni väldigt gärna dela med er av i kommentarsfältet nedan!

3 kommentarer:

  1. Ett tips till alla er som vill slå driver från tee men ofta hamnar i skogen. Spela niohålsbanan (eller Nya banan). Där är det mycket bredare. fast litet längre, förstås...

    SvaraRadera
  2. Kloka ord av en klok man, det är inte svårare än så. Så vad gnäller vi om??

    Hur ser det ut på banorna just nu, du verkar vara den ände som ger lägesrapporter?

    MVH//Yngve

    SvaraRadera
  3. Tack för de vänliga orden, Yngve, men är det verkligen ingen av bloggens läsare som har ett enda tips om hur man kan snabba upp spelet att dela med sig av? I så fall är det inte så konstigt att vi drabbats av femtimmarsronder och värre...

    SvaraRadera