söndag 6 februari 2011

Plängpokalen

Man kan spela golf på många olika sätt men den roligaste, förmodligen svåraste och avgjort mest spännande spelformen är foursome match. Tyvärr kommer alltför många golfare aldrig i närmare kontakt med detta förnämliga spel än att de vartannat år sitter och biter på naglarna när de följer de första två dagarnas spel i Ryder Cup.


I foursome spelar man (som bekant?) två mot två. Vardera sidan (laget) spelar på en boll. Man turas om med utslagen så att den ene spelaren slår ut på de udda och den andre på de jämna hålen. När bollen är i spel slår man vart annat slag. Matchspel innebär att man spelar om varje enskilt hål. Den sida som vinner flest hål vinner matchen och matchen är slut om den ena sidan skaffat sig ett ointagligt försprång (tex är fyra hål "upp" när det återstår tre hål av ronden).


Alla som, när de spelar sällskapsronder, gör det med betoning på "sällskap", dvs den sociala dimensionen snarare än för "scora" borde spela foursome match (och inte singel poängbogey). I och med att man, trots att man är fyra spelare, spelar på bara två bollar (och dessutom match, vilket innebär att puttar får skänkas och att man inte behöver spela färdigt ett hål om utgången är given) går spelet snabbt utan att man för den skull behöver stressa.


I Sveriges bästa golfklubb spelas varje år tävlingen Plängpokalen som är en tävling i foursome matchspel (med hcp). Ständig tävlingsledning är Kjell Gustavsson och Willy Eriksson. Anmälningslistan ligger redan ute i klubbhuset (som är öppet i samband med VinterTouren). Har man inte möjlighet att skriva upp sig på listan så går det säkert bra att slå Kjell en signal.


Pläng? Jo, det är en fastighetsbeteckning (ursprungligen ett namnet på ett torpställe) och våra golfbanor ligger på just fastigheterna Pläng 1.1 mfl (i vart fall står det så i arrendekontraktet).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar