torsdag 10 februari 2011

Greppets grundläggande betydelse för bra golf

Medlemmarna i Sveriges bästa golfklubb är, överlag, rena och propra. De brukar, åtminstone på första tee, bära rena och snygga kläder och de tvättar sig varje dag. Minst. Deras klubbor, däremot, är ett annat (och ofta sorgligt) kapitel. Och när de gör rent sina klubbor så blir det oftast bara klubbhuvudet som får sig en avhyvling så att den värsta beläggningen försvinner och man i vart fall kan räkna skårorna. Greppet gör de sällan någonting åt. Vissa köper nya klubbor i stort sett varje säsong medan andra använder samma set i fem, tio år eller ännu längre. Ofta(st) sitter originalgreppen kvar på klubborna när de pensioneras.


Ändå vet (väl?) alla att greppet är avgörande för hur ett golfslag blir. Det går inte att spela bra golf med ett dåligt grepp, som Ben Hogan skrev. Visserligen menade han då hur man håller klubban snarare än själva greppet men det är faktiskt omöjligt att hålla klubban korrekt om greppet är dåligt. Ett grepp som fått gro igen, bli glatt och hårt, tvingar en att hålla alldeles för hårt om klubban. När man gör det spänner man en massa muskler som måste vara avspända för att man ska kunna svinga korrekt och releasa klubban genom träffzonen.

Varför folk försummar sina grepp begriper jag inte. Det tar mindre än fem minuter att, med en nagelborste, litet diskmedel och ljummet vatten gå över greppen och sedan torka dem torra med en frottéhandduk. Gör man det regelbundet under säsongen (själv spelar jag aldrig mer än två rundor utan att göra rent greppen) så håller de sig som nya länge. Struntar man i att hålla efter dem så blir de dåliga snabbt. Ibland kan man rädda grepp som fått en hård yta med Svinto eller våtslippapper men oftast är det bara att bita i det sura äpplet och se till att få klubborna omgreppade. En till två säsonger är normal livslängd för ett grepp. Om man håller efter det.

Gör dig själv en tjänst! Se över dina grepp nu. Genast! Gör rent dem och om det inte räcker så byt ut greppen. Framförallt: Träna inte med dåliga grepp! Då övar du med ett felaktigt grepptryck och nöter in ett felaktigt rörelsemönster. Strängt taget är det bättre att låta klubborna stå än att öva med dem om greppen är för dåliga.

2 kommentarer:

  1. Hej, skall byta greppen på mina Mizunoklubbor inom kort.
    mvh
    Herbert

    SvaraRadera
  2. Kanoners! Kul att någon har nytta av tipset!

    SvaraRadera