söndag 13 februari 2011

Nio snabba

NIO SNABBA – ETT LITET REGELTEST

Det här lilla regeltestet delas idag ut till alla medlemmar som kommer till träningen på Golfpunkten kl 15.00. Ni andra får ta del av det här (och det är bara att klippa och printa ut det om ni vill vara med). Svaren lämnas till mig , på Golfpunkten, kl 15.00 om en vecka från idag (dvs i samband med medlemsträningen den 20 februari). Alla medlemmar som besvarat (eller åtminstone försökt att besvara) regelproblemen nedan deltar i utlottningen av ett trepack Titleist ProV1:or. Ni får använda regelboken (rekommenderas), decisons och andra hjälpmedel liksom det är fritt att diskutera frågorna med andra (rekommenderas också). Om ni använt regelboken (eller decisionsamlingen) är det bra om ni i era svar hänvisar till de regel (eller den decision) ni stöder er på.

Efter träningen den 20 februari kommer jag att gå igenom frågorna (över en fika i cafeterian på Golfpunkten) och jag hoppas att några av er vill vara med. Faktum är att jag inte klurat ut alla svaren själv ännu (rots att det är jag som formulerat frågorna. Jag tycker att det blir roligare så. På de flesta av frågorna är svaren givna men några andra är betydligt klurigare (tycker i alla fall jag).

Lycka till!


Owe lånar en demoklubba i shopen som han tar med till driving rangen för att passa på att provslå den när han värmer upp inför tävlingen (som är en poängbogey). Han träffar en bekant han inte sett på länge när han går över parkeringen och håller nästan på att missa sin starttid men hinner, precis på håret. Först när han, efter ronden, ska lyfta in sin bag i bakluckan på bilen upptäcker han att han haft femton klubbor i bagen. Han har alltså inte använt låneklubban utan under tävlingen endast slagit med sina egna klubbor.

1. Har Owe ådragit sig någon plikt genom att dra runt en extra klubba (som han inte använt eller ens noterat att han hade i bagen)?



2. Om Owe ska drabbas av plikt, vilken blir den?



3. Vad händer om Owe hunnit skriva under och lämna in sitt scorekort utan att ha tagit upp eventuella pliktslag?



4. Vad skulle hända om Owe upptäckt saken redan vid fikapausen men hans markör och han kommit fram till att ingen skada var skedd eftersom han ju, trots allt, inte använt klubban och att därför vore orimligt att lägga några pliktslag till hans score för vad som ju inte var annat än ett ärligt och betydelselöst misstag?



5. Om låneklubban var en putter och Owe i sin bag bara hade tretton andra klubbor, dvs han under ronden haft sammanlagt fjorton klubbor men två putters, drabbas han då av någon plikt och, i så fall, vilken?



6. Om låneklubban var en sk chipper och Owe i sin bag inte hade fler än fjorton klubbor, inklusive chippern, och han bestämde sig för att (eftersom det var mycket väntande under den här ronden) utnyttja tiden till att känna litet ytterligare på chippern och därför passar på att slå några chippar fram och tillbaka, på fjärde hålets tee medan hans boll väntar på att få slå ut, vad händer då?



7. Tage, som spelar i samma boll, tycker att den där chippern verkar vara en intressant klubba. Han har aldrig sett Owe chippa så bra. Tage ber att få låna den och slår även han några chippar på fyrans tee. Får Tage någon plikt? Vilken, i så fall? Och ska Owe pliktas? I så fall, hur?



8. Tage blir överförtjust i chippern. Den känns helt magisk. Det är som om bollen var radiostyrd och han får den att gå exakt som han vill. Tage har bara tolv klubbor i sin bag. Owe, som insett att han inte får använda chippern eftersom den är ”övertalig” föreslår att Tage ska ta den i sin bag och använda den under resten av ronden. Det visade sig vara ett lyckokast. Med den nya klubban är Tage plötsligt en närspelets häxmästare. Fast, vid närmare eftertanke, var det så himla smart? Får Tage kanske någon plikt? Vilken, i så fall? Och hur går det för Owe? Ska han drabbas av någon plikt? I så fall vilken?



9. En sak som gör att chippern känns så suveränt bra att slå med är att den har ett likadant grepp som Tages putter, dvs ett ganska grovt sk puttergrepp (också kallat pistolgrepp) som är plant på ovansidan (och alltså inte runt som greppet på en järnklubba). Är det något som Tage bör fundera över innan han köper klubban? Varför?

1 kommentar:

  1. Hej, nu har jag äntligen lärt mig hur man kommenter, så kommer du med nio frågor på en gång! Hur skall jag klara dessa?
    mvh
    HSc

    SvaraRadera