måndag 21 februari 2011

Alla rätt?

Nu har jag själv försökt att besvara frågorna i det lilla regeltest jag plågade deltagarna i medlemsträningen med. För att det hela skulle bli mer intressant hittade jag på frågorna utan att "titta i facit" men jag tror att jag har alla rätt. Hoppas, i alla fall.


Det tre första frågorna gällde vad som händer om man råkat få med sig en klubba för många i sin bag. Det blir naturligtvis plikt. Två slag per hål, närmare bestämt men maximalt fyra slag under en rond. Om detta kan man läsa i regel 4-4a. Är det så illa att man fullföljer ronden, signerar ch lämnar in sitt scorekort utan att ha tagit upp dessa pliktslag blir man, obönhörligen, diskad enligt regel 6-6d.


Regel 1-3 säger att spalre som kommer överens om att åsidosätta en regel eller bortse från ådragen plikt diskvalficeras och det är alltså vad som häner spelarna i fråga 4. Däremot är det helt i sin ordning att ha två putters i bagen så länge det totala antalet klubbor inte överstiger 14.


Att övningschippa på tee när man står och väntar är tillåtet. Det anges särskilt i regel 7-2. Under spel får man inte låna klubbor av sina medtävlande men det här övningschippandet är ju inte spel så det är alltså tillåtet att chippa med kompisens klubba och naturligtvis är det då också tillåtet att låna ut klubban. Det finns en decision om just detta (4-4a/13).


Fråga 8 tyckte jag var litet knepig men det (förmodligen) rätta svaret är att Tage pliktar 2 slag per hål som han har Owes klubba i sin bag, dock maximalt fyra slag under ronden. Det rör sig alltså om brott mot regel 4-4a.


Alla klubbor måste ha grepp som är (i princip, en sk ribba är tillåten) runda i genomskärning. Det enda undantaget är putters. Det finns en decision som specifikt gäller sk chippers, 4-1/3, och som säger att sådana måste ha runda grepp. Köper (eller har) man en chipper med otillåtet grepp bör man alltså se till att få den omgreppad. Annars blir man diskad om man har den i sin bag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar