torsdag 9 juni 2016

Golfens två viktigaste böcker

Regelvandring
Kom till vår regelvandring med Stefan Ståhl, förbundsdomare den 18 juni.
Vi samlas i klubbhuset kl 15:00.
Anmälan sker till receptionen på 0176 237 137 eller på info@roslagensgk.com

Välkomna

Vissa saker bör man inte missa och förståelse av reglerna är en grundläggande förutsättning för att man ska kunna spela golf. Kan man inte reglerna så går man ju, strängt taget, bara omkring och slår på en boll och den score man till äventyrs noterar blir i bästa fall ett närmevärde. Själv köpte jag den nya upplagan av regelboken när jag betalade min årsavgift. Den, regelboken, ligger nu i bagen. Lika viktig som klubbor och bollar. Varför den ska finnas i bagen? Jo, därför att hur mycket man än pluggar så lär man aldrig lyckas lära sig alla reglerna utantill. Naturligtvis bör man kunna det mesta utan att behöva slå i regelboken. Annars blir det ju rent pinsamt. Och det är inte OK att istället för att göra rätt, dvs så som reglerna föreskriver, köra någon slags konsensusmodell. Fel blir inte rätt bara för att fyra golfare av vilka ingen riktigt kan reglerna är överens om att man kan göra så.

En nästan lika viktig bok är Ben Hogan´s* "Five Lessons" (brukar i svensk översättning heta Modern Golf). Den behöver man inte ha i bagen men är man en riktig golfare så har man den bredvid sängen. Att man sedan aldrig kommer att kunna slå bollen som Hogan kunde är en helt annan sak. Man får i alla fall ett hum om varför man inte kan det. det är, på det stora hela, inte konstigare än att man inte blir som Jesus bara för att man läst bibeln. Nästan lika viktig skriver jag eftersom det är viktigare att man spelar efter reglerna än hur bra man slår bollen. Om man vill göra anspråk på att spela golf. 


*Att jag blandar in Ben Hogan beror på att det är han som syns på den klassiska teckningen (en illustration ur just den bok jag nämner) ovan till vänster. Den teckningen visar, för övrigt, det enda som har någon direkt betydelse för hur slaget blir, nämligen att allt är på rätt plats och på väg åt rätt håll när klubbhuvudet träffar bollen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar