onsdag 8 augusti 2012

Spelets regler


Regler tycker många är tråkigt och jobbigt. Det är synd, för det är reglerna som gör spelet. Utan regler blir det bara ett meningslöst slående på en boll. Är man bara ute för att träna eller få litet motion kan man naturligtvis göra litet som man vill men när det är tävling så ska reglerna följas. Till punkt och pricka. Annars är det inte golf. Visst kunde reglerna i vissa avseenden vara enklare. Visst kan en viss regel i en given situation upplevas som mindre rättvis. Men hur reglerna än är och vad man än tycker om dem så följer man dem. Om man är en golfare.

Jag har nyligen skrivit om Bobby Jones. Han följde reglerna och en av de många (sanna) historierna om honom är hur han, under ett stort mästerskap, pliktade sig själv för att han råkade rubba sin boll. Det var ingen som såg det men för honom var det självklart. När han efteråt lovprisades för sin renhårighet blev han närmast irriterad och sa: ”Man kunde lika gärna berömma mig för att jag inte rånar banker!”

Följer reglerna gör man, så gott man kan. Vad man aldrig, aldrig, aldrig gör är att fuska. Ibland kan golfens förhållningssätt mot den som en gång ertappats med fusk verka hårt, nästan omänskligt, med det finns ingen ursäkt för att fuska. Kan man inte låta bli att fuska så ska man inte spela golf. Så enkelt är det.

I golfen är vi (precis som Bobby Jones) våra egna domare. Att blunda för en plikt man ådragit sig bara för att ingen annan sett det är inte golf. Tyvärr så finns det de som gör så liksom det finns golfare som fuskar ännu värre. Ibland ser någon när det gör detta. Då blir det riktigt jobbigt. När det som inte får hända händer. När någon som man inte tror om det visar sig vara en skurk. Då är det lätt att blunda, att undvika skandal och sociala pinsamheter genom att inte anmäla överträdelsen. Lätt men fel. Är man markör så är det en absolut självklarhet att man inte signerar ett scorekort som man vet är felaktigt. Gör man det så är man inte stort bättre än fuskaren. Och även om man inte är markör med ser någon fuska så måste man, som golfare, ta sitt ansvar och påtala det. I första hand genom att konfrontera fuskaren men man måste också anmäla saken till tävlingsledningen. I vart fall om man inte vill medverka till fusket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar