onsdag 10 oktober 2012

Varför?

Det slog mig att alla kanske inte har det alldeles klart för sig (eller i sig) att (eller varför) man inte kliver upp på tees eller greener när det är frost. Det uppenbara skälet är att det är förbjudet, antingen uttryckligen (om banchefen hunnit sätta upp en skylt på vilken det står att man inte får göra så9 eller underförstått (dvs enligt vad som brukar kallas för golfvett).

I Sveriges bästa golfklubb har den sk VinterTouren dessvärre bidragit till en viss förvirring på det här området liksom, påstår jag, bristande respekt för att man inte ska beträda frostiga tees och greener) När det gäller tees så har men dessutom under senare år ofta haft de provisoriska utslagsplatserna uppställds på ordinarie tees vilket gjort (gör) att man måste kliva på den frostiga gräsytan för att ta sig upp på mattan. det tycker jag är en tveksam lösning.

Min uppfattning är att man i större utsträckning borde använda de provisoriska greenerna på VinterTouren men det är en sak för sig.

Men, mittåt, det var varför man inte ska kliva på den frostiga gräsytan som var ämnet för det här inlägget. Det är för att det inte är bra för gräset. Särskilt stor är risken för skador vid frost på otjälad mark, dvs sådana förhållanden som kan uppträda så här års. De delar av gräsplantan som befinner sig ovan jord är, när den är frostnupen, spröd och går helt enkelt sönder om man kliver på den. Den skadade plantan är sedan mycket mottaglig för svamp- och mögelangrepp, särskilt när temperaturen växlar och det blir fukt och plusgrader.

När det börjat bli frost på greenerna är växtperioden, åtminstone oftast, över vilket medför att skador på gräset inte kan läkas. Åtminstone inte förrän nästa säsong.

När marken väl är tjälad blir det hela mindre känsligt. Å andra sidan så brukar man då inte kunna flytta hålen (liksom man inte brukar flytta de provisoriska utslagsplatserna) vilket leder till punktslitage. Där folk trampar på frosten (eller snön) kompakteras den och risken är stor för isbildning och sk isbränna.

Det finns goda skäl att, oavsett förekomsten av frost, inte trampa på greenerna så här års när de är så blöta och mjuka som de är. Marken kompakteras och transporten av syre och näringsämnen försvåras med försämrade betingelser för gräsplantorna när de ska komma igång på våren till följd. Dessutom (det är i alla fall min personliga åsikt) är det sällan särskilt kul att putta så här års när det är blött, lerigt och fullt med löv och barr. Själv brukar jag tidigt gå över till att spela mot vinterflaggorna och glädjas över hur korta inspel jag får.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar