tisdag 10 juli 2012

Trampa på!


Nu har jag cyklat av mig det värsta. En liten tur till en jazzfestival i Finland. Om bara väderlek och jobb medger så kanske det blir litet golf i veckan. Man kan ju alltid trampa ut till klubben (även om det känns aningen futtigt som cykeltur betraktat).


Undersökningen om rondtider gav ett klart resultat. En betydande majoritet tycker att fyra timmar är en absolut maxgräns för hur lång tid en runda får ta. En smula överaskande med tanke på hur ofta det tar betydligt längre tid men det är ju, dessvärre, så att det är sniglarna som sätter tempot. Är det en boll på banan som håller femtimmarstempo så hjälper det inte att de släpper igenom en boll på varje nia. Alla utom de lyckliga genomsläppta tvingas acceptera femtimmarstempot. Ska man använda genomsläpp så ska man släppa alla snabbare bollar (vilket innebär att en långsam boll egentligen ska stå vid sidan tills den kan återuppta sitt spel utan att hindra någon) men så fungerar det inte i praktiken. Snarare är det så att genomsläpp alltför ofta fungerar som ett alibi för långsamspelarna. Nej, det enda hållbara är att få alla att hålla ett vettigt tempo.


Det långsamma spelet uppmärksammas i Bryntes senaste ordförandebrev:


Ett problem vi har, är att det börjar sprida sig att det går så långsamt att spela på våra banor. Ibland har vi rondtider på över 5 timmar. Detta är allvarligt men enkelt att förbättra:

 Var förberedd när det är din tur att slå
 Hjälp varandra att se vart bollen tar vägen
 Om ni skall leta efter er boll släpp igenom bakomvarande boll efter 30 sekunder från det att ni börjat leta
 Ni spelar snabbt om ni får vänta ofta, får ni aldrig vänta spelar ni inte så fort. 
 Var tidseffektiv, vilket gör att ni inte känner er jäktade!


Jag tror, att det är viktigt, att vi hjälper varandra på ett positivt sätt under en golfrunda. Under 
sommaren kommer jag, att försöka hjälpa er, så att spelet går snabbare och effektivare utan att det skall upplevas som jäktigt.


Det är bara att önska Brynte lycka till i hans försök att hjälpa de långsammare av oss att få upp farten. Fast i beaktande av hur lätt det faktiskt är att spela snabbt - om man vill - så tror jag att det mest handlar om en attitydfråga. Vissa vill helt enkelt inte spela i fyratimmarstempo eller snabbare. Tvärtom trivs de med att masa sig runt banan i sengångartakt. Kunde man få dem att tänka om så vore det naturligtvis bra men i realiteten så tror jag inte mycket på det. 


Vill man verkligen få kortare rondtider så måste man nog, dessvärre, vara beredd att ta till annat än lämpor. Exempelvis så kunde man stipulera en maxtid med kontrolltider efter vissa hål och sedan sätta kraft bakom orden genom att helt enkelt ta de bollar som inte klarar maxtiderna av banan. En annan idé är att släppa ut dem som vill spela snabbt på morgontiderna, de som vill spela hyfsat snabbt under resten av förmiddagen och de som vill ta mer än fyra timmar på sig efter lunch. På bollrännetiderna skulle man, i så fall, endast tillåta tvåbollar/foursomepartier. 


Jag beklagar att citatet ur orförandebrevet ser litet lattjo ut men det blev så när jag kopierade det...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar