Det florerar en vanföreställning om hur en utslagsplats på en golfbana ska se ut. Den går ut på att en tee ska vara uppbyggd, dvs bestå av någon slags plattform som ligger högre än den omgivande marken. Annars, tror de som är offer för den här vanföreställningen, är det ingen riktig tee. Ingenting kunde vara mera fel.
Ibland ligger en utslagsplats högt. Det beror då ofta på att terrängen är sådan att man, för att kunna lägga ut ett golfhål av önskad längd, måst placera utslagsplatsen uppe på en höjd. Bra exempel på detta är de bakre utslagsplatserna på Gamla banans sista hål och Nya banans andra hål. Utslagsplatserna för dem som spelar hålet kortare än dess maximala längd hamnar ofta i närheten av (eller på) fairway och kommer alltså att, om man inte bygger en platå, att hamna i nivå med denna.
Ibland bygger man upp utslagsplatser på grund av markförhållandena. Detta har man, till exempel, gjort på Gamla banans tolfte hål för att få en stor och lättskött gräsyta för samtliga tees. Ibland bygger man utan synbar anledning upp utslagsplatser på liknande sätt. Detta har man gjort på Gamla banans första hål. En hiskelig anordning inramad av slipers. Det skulle vara bra mycket snyggare och mer golfmässigt om den utslagsplatsen i sin helhet låg i den omgivande markens nivå. (För att inte tala om hur mycket man skulle vinna estetiskt på att riva det oerhört fula skyddsnätet.)
Riktigt illa ser det ut när man, som på Gamla banans andra hål, bygger upp en helt omotiverad puckel för att härbärgera en främre utslagsplats. Den fula lilla kulle på vilken de röda kloten brukar vara placerade ser ut som och är ungefär lika stor som ett biltak. Platån som härbärgerar gul tee är inte vackrare men den stör inte riktigt lika mycket. Helst skulle jag se båda dessa golfarkitektoniska missfoster jämnade med marken (bokstavligt talat).
Vad våra banor behöver är inte fler upphöjda utslagsplatser. Däremot borde man, på sikt, sänka tees där det är möjligt. Och ta bort alla fula skyddsnät.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar