fredag 2 november 2012

Alternativ sysselsättning

Inser plötsligt att jag inte ens funderat på att åka ut till banan den senaste veckan. Eller ens hållit i en klubba. Eller tänkt på golf. Vad har han då gjort, undrar ni? Jo, plockat fram mina fiskegrejor. Pysslat med mina gamla rullar (de modernaste är från 80-talet), spolat på fräscha linor, kollat spön och drag. Nej, golf är jag inte ett dugg sugen på, men att ge sig ut i höstrusket för att förska fånga en eller annan havsöring känns väldigt lockande.

fredag 26 oktober 2012

Frost


Idag var det frost på greenerna hela dagen. Och is på vattenhindren. Och i några av bunkrarna. Det är bara att inse att sommaren är slut. En smula kallt, eller åtminstone åt det kyliga hållet, var det också.Men några tappra har inte gett upp! Men nu behöver man ingen vagn. Ingen putter heller så som det ser ut där vinterflaggorna står. En, två eller möjligen tre klubbor är vad som behövs. Och några bollar. Ta gärna en eller annan röd boll för själv förlorade jag en mitt på fairway där jag hade lyckats välja ett snöfläckigt område som landningsyta.


Åtta dagar kvar

Nu är det minusgrader på nätterna, is på bilrutorna på morgnarna och i natt ska det tydligen ha snöat också. Om en dryg vecka drar VinterTouren igång igen. Du som inte vet vad vintergolf är kan läsa här.

OBS att man tydligen (det framgår av texten i den lilla rutan överst till höger) tydligen vill att alla ska vara på plats och anmälda kl 08.00 (och alltså inte 08.30 som det varit tidigare och som det fortfarande står i den stora rutan). Lycka till!

logga
VinterTouren

 hem | kontakt | regler | arkiv





2011/2012

2010/2011

retrogolf

Välkommen  till ”nya” vintertourens hemsida

 

Vi spelar lördagar, anmälan senast  8.30 
kanonstart 9.00. KOM I TID!!
Vi spelar 9 hål och räknar också 9 hål.
Startavgift 50 kr - då ingår kaffe och smörgås.
Vid mycket snö och/eller många minus, 
kan tävlingen bli inställd.
Information om inställd tävling 
kommer att finnas på hemsidan.


Roslagens GK

Data från yr.no.
vinnare

Thomas Eriksson - vinnare av birdieligan




tisdag 16 oktober 2012

Färdigspelat




Saxat från klubbens hemsida

2012-10-15 12:01


9-hålsbanan öppen med sommargreener!

Rangen är stängd tillsvidare


18-hålsbanan stängd för i år!

torsdag 11 oktober 2012

Tuff ruff


Att ruffen ofta är det vackraste på banan har jag skrivit ofta. Här är ytterligare ett exempel. Mycket vackrare än de höstgula asparna blir det inte, bara ljuset är rätt. och apropå det där med hinder och svårigheter så hör nog ruffen full med gula asplöv till det mer straffande man kan råka ut för. Slår man bollen dit är det rätt ofta som man inte återfinner den, åtminstone inte inom de fem minuter som reglerna ger en att leta (om man nu ids leta så länge).

Visioner och verklighet

För en tid sedan skrev jag ett inlägg om hur jag, om Sveriges bästa golfklubb skulle ta över de sk Akademiska banan, skulle vilje se en tolvhålsbana och en sexhåls korthålsbana som komplement till vår nuvarande artonhålsbana. Så tycker jag fortfarande - om jag får önska - men jag rubricerade med avsikt mitt önskemål som en vision, ett uttryck som ibland betyder detsamma om luftslott. För ska det bli något av min vision så krävs investeringar och var man ska göra av alla sina pengar hör inte till Golfsveriges mer påträngande problem.


Det närmast till hands liggande alternativet (vid ett övertagande) är naturligtvis att slå ihop vår niohålare med Akademiska banan till en artonhålsbana. Det tycker jag vore en tveksam lösning. Bortsett från de ekonomiska förutsättningarna för och konsekvenserna av en sådan sammaslagning så tycker jag det vore tråkigt att "förlora" niohålsbanan. Visserligen så skulle den finnas kvar rent fysiskt och kanske skulle det fortfarande vara tillåtet att spela de ursprungliga nio hålen men då skulle man ha problemet med att olika partier spelar olika ronder. Dessutom är jag rädd för att det snart skulle vara tidbokning som gäller även för den nya artonhålsbanan.

Själv spelar jag numera sällan artonhålsronder, bland annat för att det alldeles för ofta tar orimligt lång tid. Fick jag bestämma skulle nio hål vara det normala för klubbtävlingar. De fem- och sextimmarsronder som tycks vara regel snarare än upprörande undantag när vi handicapspelare nuförtiden ska spela oss runt hemmabanan under tävlingsmässiga förhållanden har antagligen fått fler än mig att mer eller mindre tappa intresset för att delta. 

Blir det inte tolv hål så föredrar jag nio framför arton. Läs gärna det här också.

onsdag 10 oktober 2012

Varför?

Det slog mig att alla kanske inte har det alldeles klart för sig (eller i sig) att (eller varför) man inte kliver upp på tees eller greener när det är frost. Det uppenbara skälet är att det är förbjudet, antingen uttryckligen (om banchefen hunnit sätta upp en skylt på vilken det står att man inte får göra så9 eller underförstått (dvs enligt vad som brukar kallas för golfvett).

I Sveriges bästa golfklubb har den sk VinterTouren dessvärre bidragit till en viss förvirring på det här området liksom, påstår jag, bristande respekt för att man inte ska beträda frostiga tees och greener) När det gäller tees så har men dessutom under senare år ofta haft de provisoriska utslagsplatserna uppställds på ordinarie tees vilket gjort (gör) att man måste kliva på den frostiga gräsytan för att ta sig upp på mattan. det tycker jag är en tveksam lösning.

Min uppfattning är att man i större utsträckning borde använda de provisoriska greenerna på VinterTouren men det är en sak för sig.

Men, mittåt, det var varför man inte ska kliva på den frostiga gräsytan som var ämnet för det här inlägget. Det är för att det inte är bra för gräset. Särskilt stor är risken för skador vid frost på otjälad mark, dvs sådana förhållanden som kan uppträda så här års. De delar av gräsplantan som befinner sig ovan jord är, när den är frostnupen, spröd och går helt enkelt sönder om man kliver på den. Den skadade plantan är sedan mycket mottaglig för svamp- och mögelangrepp, särskilt när temperaturen växlar och det blir fukt och plusgrader.

När det börjat bli frost på greenerna är växtperioden, åtminstone oftast, över vilket medför att skador på gräset inte kan läkas. Åtminstone inte förrän nästa säsong.

När marken väl är tjälad blir det hela mindre känsligt. Å andra sidan så brukar man då inte kunna flytta hålen (liksom man inte brukar flytta de provisoriska utslagsplatserna) vilket leder till punktslitage. Där folk trampar på frosten (eller snön) kompakteras den och risken är stor för isbildning och sk isbränna.

Det finns goda skäl att, oavsett förekomsten av frost, inte trampa på greenerna så här års när de är så blöta och mjuka som de är. Marken kompakteras och transporten av syre och näringsämnen försvåras med försämrade betingelser för gräsplantorna när de ska komma igång på våren till följd. Dessutom (det är i alla fall min personliga åsikt) är det sällan särskilt kul att putta så här års när det är blött, lerigt och fullt med löv och barr. Själv brukar jag tidigt gå över till att spela mot vinterflaggorna och glädjas över hur korta inspel jag får.

Frostvarning!

Det ser ut som om vi kommer att få vackert höstväder med sol och hög, klar luft de närmaste dagarna. Då kommer nätterna att bli kalla och risken för frost är uppenbar. Låt inte det komma som en överaskning! Själv har jag en enkel tumregel och den säger att om jag måste skrapa is från rutorna på bilen så är det för tidigt att åka ut till banan, i vart fall om jag tänker spela på ordinarie tees och greener. För er morgonpigga finns ju, dessbättre, mattorna och de röda flaggorna på niohålaren.

tisdag 9 oktober 2012

Mattor


På många sätt gillar jag för- och eftersäsongerna bättre än vad jag gillar den tid på året då man ska trängas med en massa finvädersgolfare och en vanlig sällskapsrond tar fem timmar. Fast en sak gillar jag inte med spelet vår och höst, och det är mattorna. Särskilt inte de av den modell som syns på bilden ovan (och då är det varken teemarkeringens färg eller mossan jag hänger upp mig på!). Jag är nämligen (i likhet med många andra) så funtad att kanten på mattan, den räta linjen, gör det omöjligt för mig att slå åt något annat håll än det åt vilket mattan pekar. Egentligen är det konstigt, för från gräs är jag hyfsat bra på att slå olika skruvar med relativ kontroll men den där räta linjen ställer verkligen till det för mig.

Dessutom är det vedervärdigt att behöva stå på de där plåtställningarna som ofta är skeva, lutar eller står ostadigt. Till råga på eländet är de fula och uppställa då ordinarie tee (vilket verkar litet hål i huvudet eftersom man då får en massa belastning på grästeen när den inte borde beträdas).

Grästeena på vår niohålare håller inte direkt Bro Hof-klass men de kräver en hel del resurser ändå. Ibland funderar jag över om det inte kunde vara en bra idé att ersätta våra grästees med riktiga konstgräsvarianter. Större och uppbyggda med någon slags ramverk av slipers fyllt med grus/sättsand och sedan den där typen av konstgräs som man kan dressa upp med sand. Byggde man riktigt ar sådana tees så skulle man förmodligen på några år ha dem betalda i minskade klippkostnader och dessutom så skulle man ha bra tees året om.

Fast vad vet jag?

Magic!

Den här videon måste ni helt enkelt titta på.

En föregångsman



Kommer ni ihåg inlägget om Janne och hans brandbilsröda driver? Nu börjar industrin hinna ifatt honom...

lördag 6 oktober 2012

Grundligt födelsedagsfirande














Den här bilden togs en timme efter start. De som står och väntar på att slå ut hade då spelat tre hål...

fredag 5 oktober 2012

Grattis!


I morgon är det Födelsedagen. Själv tänker jag inte delta i det planerade firandet på artonhålsbanan. Jag har en känsla av att de blir en alldeles för blöt tillställning för att vara i min smak... Niohålaren, däremot, börjar torka upp hyfsat och blir bara vädret hyggligt så har vi ytterligare några veckors höstgolf att se fram emot.

torsdag 4 oktober 2012

Elände


Visst är det vackert nu ute på banorna men alldeles för blött! jag har ute igår på artonhålsbanan och på många ställen kändes underlaget som gungfly snarare än fairway. Inget torkväder tycks vara i sikte utan tvärtom står lågtrycken på kö. När jag nyss, halvsovande, lyssnade på SMHI:s prognos lät den nästan som den klassiska Lars Ekborgmonologen...  Den här prognosen håller också fortfarande.

edit. ...och att det varit värre än vanligt framgår här.

tisdag 2 oktober 2012

Efterlysning

En så kallad långsåg (vilket tydligen är en motorsåg med långt skaft) saknas från banverkstaden. Tydligen har någon använt den och inte ställt tillbaka den där den ska vara. Det är önskvärt att den återbördas per omgående! Dessvärre har jag ingen bild av den (och är något osäker på hur en ser ut) men är det någon som vet var den finns så meddela Örjan (eller hämta den och lämna in den vid Sved)!

Färdigtävlat?





Nu är det snart färdigtävlat  på Sveriges bästa golfklubb. Lördagens partävling - Födelsedagen - är den sista för säsongen. Eller för sommarsäsongen kanske man ska säga, för det blir ju VinterTour även i vinter.



Meddelande 2012-09-24
Lördag 3 nov. startar VT 2012/13. 
Anmälan 8.00, lottning 8.30. 
Välkomna!




Och grattis till Christian och Joakim som vann årets upplaga av PlängPokalen! Fler borde spela foursome match. Och oftare. Särskilt lör- och söndagförmidagar. Det är mycket roligare (och mycket mera golf) än det där tröstlösa poängbogeyharvandet i fyrboll som dessvärre fortfarande tycks vara helt förhärskande. Kunde inte Sveriges bästa golfklubb helt enkelt gå i bräschen och påbjuda matchspel som generell spelform för sällskapsspel i helgerna?

I vägen




Alldeles i den högra fairwaykanten på åttan ligger en liten gravhög. Det är trippelbjörken som strukit med. Bra, tyckte en medlem jag talade med, för den var i vägen. Synd tycker jag, för den var vacker. Dessutom var den inte i vägen. Ingenting på banan är någonsin i vägen för en golfare. Det är i spel. Spelar man så att det är i vägen får man skylla sig själv.


Nå, nu är det dessbättre så att det inte är för att någon tyckte att den var i vägen som björken är nedtagen utan den hade helt enkelt dött. Den kommer att ersättas med ett nytt, friskt, träd som kommer att vara lika mycket i spel. Det blir säkert också vackert.


Och ni som spelar så illa att ni tyckte att trippelbjörken var i vägen, ni har ju chansen nu...

måndag 1 oktober 2012

Testing, testing


Vissa tar en sväng ut till klubben för att testa en ny klubba. Själv åkte jag ut i eftermiddags för att testa en kamera. Det första jag såg var de nya utslagsplatserna på niohålarens sjunde hål. Nu lär alla nå in på rätt antal slag. Själv räknar jag med att kunna putta för eagle och de som har mera tryck i bössan driver väl green... Men det kanske inte ska betraktas som en parfemma i nuläget?



När man är ute och går på banan utan klubbor är det klokt att gå mot spelriktningen. Då minskar man risken för nackskott och kan lättare undvika att störa de som egentligen har på banan att göra. De som spelar, alltså. Och redan på fyran mötte jag en spelare. Som limmade två inspel på vinterflaggan. Fast det var ju hyfsat lätt att få stopp på inspelen i leran...



Det visade sig vara ingen mindre än modeoraklet Herbert (för dagen något nedklädd). Som vanligt hade han något att säga. "Alla borde ordineras att vara ute (på banan) minst två timmar per dag!" sa han och klappade sig på den obefintliga magen. I nästa andetag nämnde han, liksom i förbigående, att han sänkt sig (handicapet, inte kroppsvikten) häromdagen. Om det var läkaren eller pron han ansåg borde stå för ordinationen var något oklart för mig men oavsett vilket så hade han uppenbarligen rätt!



Som vanligt var det vackrast i ruffen. Även om vi är inne i oktober och höstmörkret är över oss finns det vissa som fortfarande håller fanan högt. That´s the spirit! Och kameran verkade funka.

tisdag 25 september 2012

Diken


Minns ni hur det brukade vara i högerkant av fairway på hål fyra? Där var det nästan alltid blött och en höst som denna hade halva fairway varit ospelbar på grund av tillfälligt vatten. Nu är det torr och fast mark ända till dikeskanten! Så diket gör nytta och fungerar. Jag var emot det när det grävdes men nu är jag för det.

Ett annat dike som varit på tapeten på senare tid är det som inte fungerat nere vid sjätte och sjunde hålen på niohålsbanan. Nu har markägaren äntligen gjort vad som, uppenbarligen borde ha gjorts för länge sedan och rensat nedströms och vips rann vattnet undan. Det var ju bra men det är rätt beklämmande att vi haft de bekymmer vi brottats med (inte bara den här säsongen) på grund av att diket inte skötts. Det är bara att hoppas på att det blir bättre i fortsättningen. I vår ska det väl i alla fall fungera så att allt smältvatten rinner undan. vackert så!

Det går att spela


Det var inte bara banarbetare ute idag. Jag stötte på två av klubbens bästa golfare också, Kricken och Martin. De såg rätt nöjda ut så tydligen går det att spela trots blötan. Fast det underlättar naturligtvis om man kan.

Benke


För rätt många år sedan var jag en vecka i Islantilla för att spela golf. Där träffade jag några grabbar från Haninge som rest dit i samma ärende. Vi hade rätt kul tillsammans. Bland annat spelade vi hotellgolf. Vi spelade ute på banan också och där träffade jag två av dem i samma boll som en tysk gentleman. De presenterade honom, på svenska, som Benke. Han hade nämligen för vana att så fort han kom fram till en bänk sätta sig på den.


Benke skulle ha trivts på Sveriges bästa golfklubb för om det är något vi har gott om så är det bänkar. Bänkar har i princip inte på en golfbana att göra. På en golfbana ska man spela golf, inte nöta bänk. Dessutom blev jag glad idag när grabbarna på banan tog in bänkarna. Fick jag bestämma skulle de inte komma ut igen. 

Ska man ha bänkar på en banan så ska de a) inte stå vid tees och b) inte vara flyttbara. Det har hänt mig när jag spelat från backtee att jag tvingats lyfta bort en bänk som någon fått för sig att ställa tvärs över den klippta teen strax bakom de gula kloten. 


Allvarligt talat. Bänkar vid varje tee på en golfbana sänder helt fel signaler. De mer eller mindre uppmanar till långsamt spel. Visst kan det någon gång köra ihop sig på en bana så att väntan inför ett utslag blir lång och att man då vill sätta sig ned ett slag men händer det så regelbundet att det behövs bänkar på varje hål så är det något som är fel. Allvarligt fel.

Höst


Så är vi då på fel sida om höstdagjämningen och det är ohjälpligt höst. Den kom på något vis tidigt i år efter en kort sommar. Fast fortfarande kan vi (alla rönnbär till trots) hoppas att hösten blir lång och mild. Och nederbördsfattig. Men det är antagligen att hoppas på mycket.


Varken på golfbanan eller i livet i övrigt nyttar det att vare sig hoppas eller oroa sig för mycket över vad som ligger i framtiden. Bollen ligger där den ligger och banan är som den är. Det är allt man har att förhålla sig till. Och att göra det bästa av.


Det bästa är naturligtvis att vara ute på banan när tillfälle ges. Visst är det blött och lerigt men istället för att gnälla över det och över hur svårt det är att slå bollen kan man se det som ett bra tillfälle att träna sin bollträff. Inget annat än en perfekt sådan fungerar nämligen. Så vill man ha en sådan biter man ihop och gillar läget. Annars sitter man hemma och väntar på bättre tider eller tränar sina slag från en förlåtande matta.

Och hur grått än vädret är så tittar solen fram emellanåt. Det missar man om man inte är där. Och förresten så kan även gråa höstmoln vara oerhört vackra.