fredag 1 augusti 2014

Det viktigaste i regelboken

Ju mer man lär sig om någonting desto bättre förstår man hur begränsad ens kunskap är. Det gäller generellt men just nu tänker jag på golfreglerna. Jag tror att jag ägnat betydligt mer tid än de flesta "medelgolfare" åt att försöka lära mig och förstå golfreglerna. Det har jag haft stor nytta av. Det har även vållat mig en del vånda. Varje gång (i stort sett) som jag spelar en runda (även med erfarna och skickliga golfare) noterar jag ett antal mer eller mindre allvarliga regelöverträdelser (av vilka så gott som alla begås oavsiktligt eller av okunskap).

Hur svårt det är att följa reglerna till punkt och pricka får vi som tittar på de stora tävlingarna på TV förvånansvärt ofta erfara. Professionella spelare i världsklass gör, av och till, hårresande misstag men de är, generellt, betydligt bättre än medelgolfarna inte bara på att slå bollen utan även vad gäller regelkunskapen. Man kan därför, med goda skäl, hävda att reglerna är alldeles för omfattande och komplexa för att det ska kunna begäras att en söndagsgolfare ska lyckas följa dem till 100 % under 18 hål. Eller ens under 9 hål...

Fusk, dvs avsiktliga regelbrott i syfte att skaffa sig en ojuste fördel, ska naturligtvis aldrig tolereras och måste hanteras enligt regelboken. Påtalar man inte sådant (och anmäler sin iakttagelse till tävlingsledningen) blir man en medbrottsling till fuskaren. Men det är inte det jag nu vill tala om utan om de mer vardagliga regelmissarna.

Lika viktigt som reglerna för spelet är, och det gäller särskilt vid sk sällskapsspel (och i ärlighetens namn så bör väl de flesta "tävlingar" med handicap betraktas som sällskapsspel snarare än som tävling). Det går ju inte riktigt att jämföra den trevliga runda jag spelade i går med The Open eller ens med Roslagens GK:s KM) är vad som brukar kallas golfvett. När jag höll i de (åtminstone tillfälligt) avsomnade Höghandicaprundorna, när jag går fadderronder eller i övrigt spelar med nybörjare brukar jag lägga större vikt vid att ge dem tips om ur man förväntas uppföra sig i olika situationer än att excercera med regelboken. Att under pågående spel dyka för djupt in i regeltolkningar burkar ofelbart leda till paralys.

Ett fenomen som jag gärna skulle vilja bidra till att avskaffa är nybörjares rädsla för att göra fel. Det är, dessvärre, ett faktum att många nybrjare är rätt ängsliga för att ge sig ut på banan och spela. Särskilt byxis är de om det skulle bli aktuellt att spela med, åtminstone i deras ögon, skickliga golfare. Hur ofta har man inte på första tee eller på vägen dit hört medspelare ursäkta sig för att de är "nybörjare", "inte så bra", "du vill väl inte behöva spela med en sådan som mig" etc etc. Det är naturligtvis helt bakvänt. det bästa sättet att utvecklas från nybörjare till golfare är att spela med andra som "kan" spelet. Går nybörjare ut endast i sällskap med andra nybörjare lär de sig inte mycket om hur man spelar golf..

Det viktigaste i regelboken hittar man på sidorna 17 och 26 (i den nu gällande upplagan). Det handlar om att visa andra spelare hänsyn. Det är grunden för såväl regler som golfvett. Nybörjaren som uttrycker sin ängslan när han ska spela med mer erfarna spelare ger, strängt taget, uttryck för just hänsyn. Han är orolig över att genom sitt dåliga spel och sina misstag störa de skickligare spelarna. Av dessa bör man kunna kräva att de visar samma hänsyn mot nybörjaren. Naturligtvis bör man även i detta avseende kunna ställa betydligt större krav på den erfarne golfaren än på den som kanske just fått sitt gröna kort.

De flesta av oss (som varit med ett tag) har väl någon gång under nybörjartiden råkat ut för surgubbar (eller kärringar)  som trott sig vara "riktiga golfare" och som tagit sig rätten att genom snorkiga påpekanden om påstådda regel eller etikettsbrott - eller i värsta fall formliga utskällningar - försökt trycka ned oss i skoskaften. Det enda dessa döskallar visat är att de inte förstått någonting om spelet och dess anda. Förhoppningsvis tillhör de en utrotningshotad art. Så låt oss ta hand om varandra och visa varandra maximal hänsyn ute på banan (och gärna i andra sammanhang också)! Var juste och generös mot de nybörjare du träffar på och det även om du irriterar dig på hur de beter sig. Tänk på att om du låter dig irritera och låter detta gå ut över ditt eget spel så har du något att jobba med i din utveckling som golfare. Istället för att låta din irritation gå ut över en mindre erfaren spelkamrat så ta ett steg tillbaka, dra ett djupt andetag och koncentrera dig på det du ska göra istället för att låta dig distraheras. När du lugnat dig så kan de sedan, på ett trevligt och konstruktivt sätt tala om för honom vad det var han gjorde - kanske gick han i din puttlinje eller provsvingade när du ställt upp till din boll - som störde dig och förklara hur man förväntas uppföra sig. Men gör det så att det inte påverkar hans spel negativt! Ibland är det rätta att vänta tills efter ronden (fast gäller det något som innebär att han utsätter sig själv eller andra för fara måste man naturligtvis agera direkt) . Visa hänsyn!

De gamla medlemmar som till äventyrs störs av nybörjare och dessas agerande  på banan rekommenderas att anmäla sitt intresse av att ställa upp som faddrar så att de på ett konstruktivt sätt kan bidra till att göra Sveriges Bästa Golfklubb ännu bättre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar