tisdag 30 april 2013

Stryk


Alla är väl bekanta med uttrycket "att få stryk av banan"? Det var vad jag fick igår när jag i halv storm kämpade mig runt Brollstas arton hål med en score motsvarande sjutton poäng. Inte nog med det. Idag kändes det som om jag fått en rejäl omgång. Fast efter en kvällsrond på niohålsslingan känns det litet bättre.

Onsdaxpremiär på Nya banan?

I tidigare inlägg har jag undrat hur det kommer att bli med fördelningen av tävlingar mellan Nya och Gamla banan. Saken kommer ju liksom i en något annorlunda dager när Sveriges bästa golfklubb äntligen (för så var det väl ändå tänkt från början, dvs då när Th. G. Oxenstierna lade ut den nya "mästerskapsbanan" alldeles i början av nittiotalet?) har två fullgoda artonhålsbanor. Att alla tävlingar (i stort sett) hittills spelats på artonhålsbanan är ju knappast något argument för att alla tävlingar (i stort sett) även fortsättningsvis ska spelas där.

I går fick jag höra av mannen på bilden - vår pro Leif Modin - att det mycket väl kan bli så att den första omgången av årets upplaga av Onsdax kommer att spelas på just Nya banan. Kanon, i så fall! Jag kastade fram idén att spela varannan omgång växelvis på Nya respektive Gamla banan. Vi får se hur det blir.

Stängt & öppet


Skidspåret är nu stängt och Nya banan öppen. Känns som rätt ordning på en golfklubb. Idag blåser det småspik därute så det är tur att hålkopparna är nymålade och greenerna dressade. Annars skulle nog flaggstängerna blåsa omkull. Se till att ni sätter ner dem ordentligt innan ni lämnar greenen. Kullblåsta flaggstänger och skadade hålkanter gör ingen glad!




Nytt & snyggt?


En ny flagga med det nya klubbmärket (samma som det gamla men med ordet Norrtälje tillagt) klär nu stången framför klubbhuset. Snyggt!


I dammen på fjortonde har man nu ordnat med bevattning. Bevattning av ett vattenhinder? 



Nej, det är naturligtvis en fontän som, tillsammans med reklamskyltarna, ska ge besökaren det första intrycket av Sveriges bästa golfklubb. Säkert är det många som tycker att det är snyggt. Folk köper ju polska trädgårdstomtar och rådjur gjutna i betong för att försköna sina villatomter.


I repan välkomnar ett nytt ansikte som bärs av Gunilla. Också snygg.

En medarbetare pensioneras


edit. Intresset för att förvärva denna fina kamera visade sig vara obefintligt. Det var bra, för jag har nu kommit fram till att den fungerar bättre som golfbloggskamera än den i och för sig förnämliga lilla Nikon jag skaffat mig. Bland annat är den betydligt längre zoomen behändig vi vissa lägen (tex när man ska ta närbilder av huggormar utan att behöva hålla händerna inom räckhåll för huggtänderna eller plåta tjejer som är ute efter sex utan att behöva komma farligt nära). Canonkameran är alltså åter i aktiv tjänst och inte längre till salu. 


Jag får ofta höra uppskattande ord om min blogg och särskilt om bilderna. De flesta av dem är tagna med kameran på bilden ovan, en Canon PowerShot SX130IS. Kameran är fortfarande i ett alldeles utmärkt gott skick men nu har jag skaffat en mindre kamera med motsvarande eller bättre prestanda som kommer att få hänga med i bärbagen eller jackfickan när jag är ute på Sveriges bästa golfklubb.

Den "gamla" trotjänaren ovan får alltså gå i pension nu när jag uppgraderat. Dessvärre innebär det sannolikt att en mycket trevlig och kompetent kamera kommer att samla damm framöver om ingen vill överta den. 

Kameran är rejält tilltagen för att vara en sk kompaktkamera. Detta innebär att den kan kännas aningen stor för att bära omkring i en skjort- eller byxficka men i en jackficka eller en ficka på en golfbag ryms den smidigt. Fördelen med det rejäla formatet är att även personer med stora händer klarar av att hantera de knappar och rattar som finns. Den har ett bra zoomomjektiv (12 gångers optisk zoom) och alla tänkbara inställningsmöjligheter från full automatik till helt manuellt. Den drivs av vanliga AA-batterier och kan i nödfall köras på alkaliska sådana men laddningsbara nickel/metallhybrid-batterier är att rekommendera. Jag slänger med fyra sådana med god kapacitet och en batteriladdare. Med kameran följer även ett 4 GB minneskort. För en femhundring är kameran med tillbehör din. Överlämning (och en kortare instruktion i hur man använder den) kan ske ute på klubben.

måndag 29 april 2013

I morgon!

I morgon bitti klipper banpersonalen greenerna på Nya banan (den som förr kallades för RoslagsAkademikern), skär nya hål och sätter upp flaggorna. Sedan är banan öppen för spel. De som tycker att den är för lång kan nu spela från de nya orangemarkerade teerna. Banan är slopad från dessa tees (för damer). Kortslående herrar kan förslagsvis kliva fram till röd tee. Det blir roligare så. Både för de kortslående och för de som ska vänta på dem...

Orange tee (blir förhoppningsvis grästree när det torkat tillräckligt för att klippa upp en sådan)

HålVitGulBlåRödOrgParHcp
1-485-41438055
2-343-27022041
3-153-129110315
4-324-291250413
5-156-130130317
6-297-237237411
7-168-15015037
8-340-29721043
9-490-42935059
10-254-225225412
11-375-34223042
12-160-12112138
13-316-284200416
14-270-253236418
15-270-231200414
16-482-45336556
17-488-41235054
18-132-11690310

-5503-4784405471

Gamla banan öppnar på motsvarande sätt onsdagen den 8 maj (enligt vad jag inhämtat från en banchefen närstående källa). Och i morgon ska jag återgå till att skriva rubriker utan utropstecken.

Fusk!


Idag hettade det till under handicap- och utbildningskommitténs möte. Det var när ämnet fusk avhandlades. Per och jag fick i uppdrag att författa någon slags manual att användas av våra tävlingsledare om några fall av fusk skulle komma att rapporteras under någon av klubbens tävlingar. Vi ska göra vårt bästa för att ta fram en bra sådan som vi hoppas inte ska komma till användning...

Apfult!


Visst är det skönt ibland att sitta i skuggan av ett parasoll, det är det. En annan sak är att det ofta blåser mer än vad parasollen klarar av. I år blir det tydligen nya parasoll. Apfula sådana. Kommer att skämma hela klubbhusområdet. Och små. Alldeles för små för att de ska fylla någon egentlig funktion. Dessutom har någon borrat (för grova) hål i de fina ekborden för att fästa parasollen. Hoppas att de blåser bort. Synd på borden.


Bra jobbat, Christian!

Har ni någon gång spelat Hökensås? Banan vid Vätterns sydspets där alla puttar sägs falla mot just Vättern? Det har jag gjort och det har, vilket är av större intresse, Sveriges bästa golfklubbs för närvarande bäste spelare - Christian Modin - gjort.  När jag sjavade runt där var det en sällskapsrunda för mitt höga nöjes skull men Christian spelade en deltävling på den sk Minitouren.

 Christian har naturligtvis mer talang för det här spelet än vad de flesta av oss har (eller ens kan föreställa oss) men han är samtidigt ett bra exempel på att det, i vart fall inte om man vill kunna hävda sig på riktigt hög nivå, inte räcker med bara talang. Det krävs dessutom en betydande insats av, som Winston Churchill uttryckte saken, "toil, sweat, blood and tears". Det har verkligen Christian lagt ned och nu börjar det märkas.

Den här gången blev det en delad sjundeplats för Christian som var bara två slag efter de bästa totalscorerna över tävlingens två ronder.

lördag 27 april 2013

Spänningen kvarstår

I går passerade jag Sverigens bästa golfklubbs reklamskylt, den som är uppsatt längs E18 strax före avtaget mot Kapellskär. Enligt den har klubben 18 hål och en niohålsbana med pay&play. Känns ju inte riktigt aktuellt nu när vi har två 18-hålsbanor!

Nyligen skrev jag att det ska bli intressant att se säsongens tävlingsprogram och särskilt hur tävlingarna fördelas mellan de två banorna. Ska det vara någon mening med de extra hålen borde det, som jag ser det, vara självklart att sätta alla klutar till för att se till att Nya banan får samma status som Gamla banan. Ett verktyg som styrelsen har till sitt förfogande är uppenbarligen att lägga viktiga tävlingar på Nya banan. Det sänder en signal att banan är "på riktigt".

Nu framgår det inte av tävlingsprogrammet på vilken bana de olika tävlingarna ska spelas.Omvänt skulle det sända en lika tydlig signal att Nya banan är någon slags B-variant om inga tävlingar (eller bara någon enstaka mindre viktig sådan) läggs där. Jag kan inte tänka mig att styrelsen (och TK är ju ett utskott av styrelsen) kommer att agera på det viset. I så fall hade man ju lika gärna kunnat låta de nio akademiska hålen helt och hållet vara någon annans problem.

fredag 26 april 2013

Hur man spelar snabbt (och bra)

I sin motion skrev Willy att det, om vi ska komma till rätta med det långsamma spelet, krävs att alla vill det. Så är det, men alla måste också kunna. Ibland (ofta) driver andra (ofta framförvarandes) oförmåga att få spelet att flyta på mig till förtvivlans gräns. För att spelet ska flyta på krävs absolut inte att man småspringer runt banan. Tvärtom. Jag har spelat med (ofta äldre) spelare som går rätt illa men ändå tar sig runt arton hål snabbt och smidigt. Det som krävs är att man undviker stillastående (för att inte tala om sittande).  På golfbanan ska man göra tre saker: 1. Spela sin boll, 2. Gå fram till sin boll för att slå den igen (eller ta upp den) och 3. Hålla ögonen på sin och andras bollar när de slås. All tid som på banan inte används till någon av dessa tre aktiviteter är i princip bortkastad.


Att ta sig fram till sin egen boll är, dessbättre, en aktivitet som ofta(st) kan kombineras med att man håller koll på vad som händer med de andra spelarnas slag. Åtminstone de allra flesta av oss är fullt kapabla att röra på fötterna samtidigt som vi följer en boll med blicken. Snabbt spel är alltså egentligen väldigt enkelt. långsamt spel handlar ofta om att spelarna i betydande utsträckning ägnar sig åt annat än de tre ovan nämnda aktiviteterna. Vanligast är att de står och snackar med varandra utan någon som helst uppmärksamhet på spelet. Eller att se sitter och snackar med varandra över en kopp kaffe utan någon uppmärksamhet på spelet.

Det är trevligt att folk snackar med varandra och visst får man göra det på golfbanan men där måste trots allt spelet komma främst. Tycker man att snacket är det viktigaste så kan man väl sätta sig vid klubbhuset och prata av sig och sedan gå ut och spela golf?

I att ta sig fram till sin boll för att slå den igen ligger att när det är ens tur vara beredd att utföra slaget. På tee innebär det att man redan har klubba, boll och eventuell peg i händerna. Inte i bagen någonstans. På banan innebär det att man, när detta är möjligt utan att störa andra spelare eller utsätta sig för fara, redan står vid sin boll med rätt klubba i händerna.

Det är Krickens tur att slå men Lukas står redan vid sin boll klar att slå när han sett hur Krickens slag lyckas
Många skyller sitt långsamma spel på att de tvingas ägna mycket tid åt att söka bollar, egna och andras, och sådant tar naturligtvis tid. Ändå tycker jag att det är fullkomligt obegripligt att detta ska behöva vara ett problem, åtminstone när det handlar om annat än rena nybörjare. Kan man inte slå något enda slag med någotsånär kontroll över var bollen landar så bör man naturligtvis lära sig det. Boka en serie lektioner och lägga ett antal timmar på övningsfältet snarare än att ägna samma tid åt att riskera att bli orm- och fästingbiten ute i ruffen. Är man någotsånär kompetent får man välja slag som håller bollen i spel snarare än att upprepade gånger slå in den i skogen eller ut i svårletad ruff. Måste man ägna så mycket tid åt bollsök att det märkbart påverkar rondtiderna handlar det inte om att ruffarna är för tuffa eller skogen för tät utan om att man envisas med att försöka sig på slag som man inte behärskar. Att göra det någon gång (och kanske lyckas!) hör till spelets tjusning men att bygga sitt spel på det är naturligtvis dömt att misslyckas, dvs rätt korkat.  

Spelet flyter bättre om man håller sig där gräset är klippt

 Att hålla bollen i spel är den förmodligen smartaste spelstrategi som finns och det har hänt att jag slagit ut med en järnfemma på driverhål vid tillfällen då jag inte riktigt litat på min sving. Jag har också sett tex Peter Darnell göra det på  tävling (på vårt fjortonde hål) . I samma boll slog de övriga ut med driver och en av dem drog bollen out-of-bounds. Peter gjorde en trygg birdie efter att ha satt upp sitt tredje slag (en wedge) nära flaggan. Han var ensam i bollen såväl om att slå ut med ett mellanjärn som att göra birdie. Att hålla bollen i spel, dvs där gräset är klippt, sparar både slag och tid.

Grunderna för snabbt (och bra) spel är alltså koncentration på uppgiften och att man spelar inom ramen för sin förmåga och håller bollen i spel. Sedan finns det förstås en massa andra tips och era egna favoriter får ni väldigt gärna dela med er av i kommentarsfältet nedan!

torsdag 25 april 2013

Re. Roslagen GK

Det här inlägget kom härom dagen på ett diskussionsforum för golfare:


Re: Roslagen GK

Inläggav Ahl » tis 23 apr 2013, 21:12
Någon som har uppgifter på när banan öppnar? Börjar bli riktigt otålig. Så länge den inte redan öppnat förstås, men hittar ingen info om det på hemsidan!
 
Inte för att många andra klubbar sköter sig bättre i det avseendet men nog är det en något att ta till sig? Självklart borde man så här års, när ivriga golfare längtar, presentera någon form av prognos eller åtminstone redogöra för hur det verkar arta sig? Eller ligger det arbetet helt på oss bloggare?

onsdag 24 april 2013

STOP SLOW PLAY

http://persimmongolftoday.org/wp-content/uploads/2012/03/Royal-Dornoch1.jpg 
Skyltar på banan är jag måttligt förtjust i, men den här gillar jag. På ett artigt och positivt sätt uttalas förståelsen för att banans besökare är lediga och vill njuta av omgivningarna men framhålls att de måste försöka hålla sig inom tydligt angivna tidsramar och att de i annat fall kan bli föremål för ingripanden från banvärdarnas sida. Dessutom är den diskret stilfull. Svart text på bostad mässing. Skulle gärna se en likadan, fast med svensk text och underskriven av Brynte, på Sveriges bästa golfklubb.

Idén med att ha särskilda tider för tvåbollar (vilket väl inbegriper foursomepartier) gillar jag också.

Mera om Willys motion


Styrelsen har lämnat följande kommentar till det första förslaget i Willys motion:

"Klubben genomför under vinterhalvåret ett grannlaga arbete genom torsdagsarbetet där grunden är att detta arbete skallfrigöra arbetsytid för banpersonalen att koncentrera sig på de ”gröna ytorna”. Arbetet som genomförs är att det skall vara lättare att hitta bollen men också att kunna slå bollen på ett bra sätt. För att ytterligare förbättra dessa tidstjuvar kommer vi i år att sänka ruffarna ytterligare för att framförallt få höghandicappare att kunna slå bollen på ett bra sätt. Utöver detta kommer det att ske en analys av speltempot under säsongen för att hitta dessa tidstjuvar.

Styrelsen anser med detta att förslagsställarens förslag kommer att vara tillgodosedd."

Det där med att klippa ner ruffar för att snabba på spelet hänger, som jag ser det, samman med den sk materialutvecklingen inom sporten. Förr blev vanligen ett dåligt slag kort. Snett men kort.Med de moderna klubborna kan nästan vilken klåpare som helst slå iväg bollen åtminstone en 200 meter. Även dåliga slag blir relativt långa. Sneda men långa. Mycket letande blir det och ofta på ställen där banarkitekten inte riktigt tänkt sig att bollar och spelare någonsin skulle hamna.

Tänk om folk kunde lära sig att använda de moderna klubborna på ett intelligent sätt istället för att i snart sagt alla lägen försöka sig på det längsta tänkbara slaget. Det är mycket trevligare att spela från fairway än från en aldrig så gles och välröjd skog och promenaden går snabbare och blir mindre ansträngande om man håller sig på det korta gräset. Det finns ingenting i golfreglerna som förbjuder en att använda klubbor man behärskar eller att välja lätta slag framför svåra. Den som spelar inom ramen för sin förmåga kommer runt banan snabbare och med en lägre score än den som omväxlande letar boll i skogen och droppar sig ur vattenhinder (för att anknyta till Willys analys av orsakerna till det långsamma spelet).

OK, det blev mycket idag om Willys motion men jag är så himla glad över att någon motionerat om det långsamma spelet!

Willys motion


Willy har, liksom jag och många andra, ruttnat rejält på det kopiöst långsamma spel som dessvärre frodas, för att inte säga grasserar, på Sveriges bästa golfklubb. Han har, som man ju ska göra i en demokratisk förening, lagt en motion i ämnet till Vårmötet. Så här skriver Willy:

"Motion till Roslagens Golfklubb Norrtäljes
vårmöte
Till
Styrelsen för Roslagens Golfklubb Norrtälje
En fråga som ständigt diskuteras som ett problem i de flesta av Sveriges
golfklubbar är det långsamma spelet. Rondtider på mellan 5 och 6 timmar
är inte alltför ovanligt. Det finns många idéer om vad man kan göra åt
detta, framförallt är det att försöka få spelare att förbereda sig bättre inför
det egna slaget. Jag har själv spelat på en mängd banor med samma
kamrater som jag vanligtvis spelar på Roslagens GK och det är nog ingen
tvekan om att det är betydligt vanligare med långa rondtider på vår egen
bana jämfört med många andra, detta trots att vi alla kan vår egen bana
bättre än de andra. Vad kan detta bero på och vad kan klubben göra åt
”problemet”. En del av problemet är att vi har en mycket utpräglad
skogsbana. Det innebär att missar man fairway eller green är chansen stor
att bollen letar sig in i skogen. Där är det inte alltid så lätt att hitta bollen,
men det finns goda möjligheter att underlätta. De flesta vet ju med sig var
det brukar kunna vanligt med tidsfördröjning pga letning av boll. Några
exempel:
 Vänstersidan på 1:an, många springer helt ouppvärmda upp på
första tee och slår enbart med armarna, vilket nästan alltid
resulterar(för en högerspelare) att man slår ut bollen i skogen till
vänster. Ofta slår man en provisorisk boll, men man letar nästan
alltid efter förstabollen.
 Till vänster på kullen på 4:an
 Till både höger och vänster på 16:e osv.
Mitt förslag är då att klubben gör en kartläggning av
problemområden när det gäller just fördröjning av spelet. Sen gör
man en plan i vilken ordning detta skall åtgärdas. I många fall är det
ju fråga om ganska gedigna insatser beträffande antalet händer, spadar
osv. Det vore då kanske en utmärkt idé att ha den som en mycket viktig
hörnsten i tex torsdagsarbetet och städdagar. Det är åtgärder som inte
kostar så mycket, ta bort stenar, stubbar och jämna till marken ta bort
grenar nedtill på granar och klippa(trimma). Men det går åt mycket folk.
Ett annat förslag är att vi inför dropprutor till vattenhindren. Det
skulle kunna spara en hel del tid, som tas av mer eller mindre relevanta
diskussioner om skärningspunkter, flagglinjer osv. Det är relativt ofta
ganska begränsade kunskaper beträffande reglerna, så en droppruta kan imånga fall vara betydligt mer rättvist. Vill man kan man ju förklara
dropprutorna i spel eller ur spel beroende av vilka tävlingar som spelas.
Detta är två förslag som jag själv tror ibland kan korta ner rondtiderna och
där klubben gör konkreta åtgärder på banan. Men till sist är det väl så att
ska det bli riktigt bra, måste alla vilja spela på kortare tid än vad som görs
idag.
Bergshamra den 25 mars 2013
Willy Eriksson"

Enligt Willys analys är alltså två viktiga orsaker till de långa rondtiderna att sneda slag ofta hamnar ute i skogen och att folk tydligen inte vet hur de ska droppa när deras boll hamnat i ett vattenhinder. Hans förslag till åtgärder är att man ska göra skogen till mindre skog och inrätta dropprutor. Hur illa jag än tycker om långsamt spel så tror jag att det är fel väg att gå. Grundproblemet med de långa bollsöken är naturligtvis inte att det är svårare att hitta sin boll inne i skogen än vad det är ute på fairway utan att folk envisas med att slå sina bollar ut i skogen. Grundproblemet med att det blir tidsödande diskussioner vid triviala droppsituationer är naturligtvis att folk inte kan ens de mer elementära reglerna för spelet.

Jag minns en gång för länge sedan när det var seriespel (herrelit) och Leif Modin, efter att ha studerat spelarnas förehavanden på första tee, skakade på huvudet och konstaterade att de gästande spelarna genomgående slog ut med drivern och att vi alltså hade segern som i en liten ask. Naturligtvis så hade han rätt. Hemmaspelarna visste att akta sig för skogen och det gällde våra bästa spelare som kunde slå rakt och som kom väl uppvärmda till första tee. Att komma ouppvärmd och slå en armsving med drivern med en pull in i skogen som resultat är helt enkelt väldigt dålig golf. Att dessutom uppehålla spelet genom att illfänas med bollsök efter en sådan bravad är dålig stil och, strängt taget, hänsynslöst mot andra spelare. Golf är faktiskt inget hasardspel utan vad som händer med bollen är, på det stora hela, ett resultat av vad spelaren gör. Att göra skogen mindre avskräckande minskar naturligtvis incitamentet för konservativt spel från tee, dvs uppmuntrar till övermodiga försök med drivern. Jag har en känsla av att i stort sett hur mycket man än röjer så kommer man bara att flytta problemet längre ut i skogen och om man i slutänden vinner någon tid är tveksamt. Annars har jag inget emot att man röjer i undervegetationen men som åtgärd mot det lusiga speltempot tror jag inte att det är verkningsfullt. För femton-tjugo år sedan var skogen ännu tätare men då gick ronderna snabbare...

På motsvarade sätt uppmuntrar inrättandet av dropprutor till fortsatt ignorans när det gäller reglerna. Kan folk reglerna så är droppningen inget problem, Kan de inte reglerna som beror det väl antagligen på att de mer eller mindre struntar i dem och då kan de, vad mig anbelangar, droppa var de vill (för det är ändå knappast golf de ägnar sig åt).*

Jag instämmer alltså inte i Willys två förslag men när det gäller att vi måste få bukt med det långsamma spelet så håller jag helhjärtat med honom. Jag håller också med om vad han skriver i sin slutkläm: Men till sist är det väl så att ska det bli riktigt bra, måste alla vilja spela på kortare tid än vad som görs idag. För det långsamma spelet beror naturligtvis på att det är ett antal spelare som trivs med att snigla sig fram och ger blanka f*n i att de sinkar spelet för alla oss andra. Här bör Vårmötet, som svar på Willys motion, göra ett uttalande av innehålla att långsamt spel inte är acceptabelt. I den praktiska verksamheten bör kravet på vettiga rondtider upprätthållas. Banvärdarna bör få i uppgift och befogenhet att visa långsamma spelare som inte efterkommer uppmaningar att snabba på sitt spel av banan. Och något måste göras för att få bort kioskproblemet...


*Här kan man ju konstatera att inte ens han som rankas som världsetta tycks kunna hantera ens en enkel dropp för vattenhinder. USGA och R&A håller på med en översyn för att förenkla regelverket (så vi kanske ska avvakta det innan vi ordnar dropprutor kors och tvärs?).


Dawson revealed that the R&A and USGA are looking at simplifying the rules in the light of Tiger’s controversial ruling at Augusta, when his penalty for a wrong score in the second round was changed from disqualification to two shots. Both bodies are due to make a joint statement on the Tiger ruling soon, but are also looking at the bigger picture.
“This whole issue of complexity of the rules is important. We are actually doing a study at the moment with the USGA and the professional game to see if we feel the rules can be materially simplified. The group working on that is just about to come to a conclusion about whether we can go forward with that, and there is a lot of excitement about it.”

tisdag 23 april 2013

Några bilder från aftonens cykeltur

Banan (Gamla) är fortfarande stängd
På niohålsbanan har några tappra vågat sig ut
Från ettans tee börjar det se nästan spelbart ut (men tvåan står fortfarande under vatten)

En skröna?

Mitt bloggande började med mitt intresse för riktiga golfklubbor - sådana som Hogan och grabbarna använde - och att spela med sådana. I min blogg Retrogolf har jag nu lagt ut en historia med anknytning till Sveriges bästa golfklubb. Exakt vad den har för koppling till retrogolf är något oklart men det är säkert en femton år sedan det hände.

måndag 22 april 2013

Vårtecken

En frusen sädesärla trippandes på Johandammens is
Bollar på driving rangen
Tussilago

Talka?


Nej, det är inte talk utan kalk som sprids över greenerna. Eller kalcium. Sak samma. Men rubriken är inget tryckfel. Talka är, lärde jag mig nyligen, det finlandssvenska ordet (och jag skulle kunna sätta en trepack ProV1:or på att det ursprungligen är finskt), för vad vi kallar städdag.


För det har, trots den grinigt ihållande kylan, hänt väldigt mycket ute på banorna på bara en vecka. Som det nu ser ut är alltså min gissning att det programenligt blir talka i helgen.


På affischen kan man se att Städscramblen är inställd. Jag antar att det beror på att den kolliderar med vårmötet. Dessutom är det osannolikt att niohålsbanan blir framkomlig tills på lördag.


fredag 19 april 2013

Kioskproblemet

Hörde att man diskuterar kioskproblemet på Nya banan. Problemet är tydligen att det inte finns någon kiosk där. Enligt min sagesman funderar det på att köra runt med en bil (beer cart) för att tillhandahålla det tydligen för många golfare obligatoriska sortimentet kioskvaror. 

Fikapausen verkar vara något av en institution inom den svenska golfen. Jag har spelat på banor där det vid kiosken anges att det är obligatoriskt med ett 15 minuters uppehåll där. På sådana banor spelar man inte golf. I vart fall inte efter reglerna. Enligt dessa får man inte avbryta en rond för att sätta sig och dricka kaffe, vila eller av något annat skäl än att åska gör fortsatt spel farligt.

Jag talade med en duktig (kvinnlig) golfare som på sin hemmaklubb hjälpt till som banvärd. Hon berättade hur hon alltid började med att åka ut till kiosken (för även i hennes klubb hade man en sådan) och att hon så gott som alltid kunde konstatera att det blivit stopp där. Så är det dessvärre alltför ofta även på Sveriges bästa golfklubb och på i stort sett alla andra klubbar i landet, åtminstone de som har kiosker ute på banan.

Hur ofta blir det inte stopp vid kiosken? När man går av tionde hålets green sitter ofta två partier och fikar, en boll köar vid toaletten och ett parti står på tee. Det beror inte på att det elfte utslaget är särskilt svårt utan på det regelvidriga oskick som kallas fikapaus och som hänger samman med att vi har en välordnad och inbjudande kiosk med bord och sittvänliga bänkar. Det är alltså, om man ska tala klarspråk, inte på Nya banan utan på Gamla banan vi har ett kioskproblem och det finns, som jag ser det, ingen rimlig anledning att vi ska skaffa oss ett sådant där det inte finns.



Dessbättre så har vår förträffliga styrelse ögonen på bollen vilket framgår av följande utdrag ur protokollet från det sammanträde som hölls den 30 juli i fjol:


(...)
10. Övriga frågor
- Öka hastigheten på banan – diskussion till nästa styrelsemöte.
- Förslag att sätta upp en klocka vid kiosken med informationsskyltar om tiden.
(...)

Idén med en klocka och tydlig skyltning är god, men i grunden är det antagligen ett mer eller mindre hopplöst problem. När det nu finns en kiosk och en inbjudande veranda med bord och sittmöbler så är det klart att folk använder sig av dessa. Det blir aningen motsägelsefullt om klubben först ordnar med sådana faciliteter och sedan ska försöka förklara för spelarna att de, i princip, inte får använda sig av dem. Grundproblemet är alltså att sittmöjligheten finns där.

Egentligen borde det inte få förekomma kiosker på golfbanor. I vart fall inte inrättade så att de inbjuder till att man sätter sig ned och tar en regelvidrig paus i spelet för att mosa i sig kaffe, varmkorv, mazariner och en massa andra nyttigheter för att sedan, i tur och ordning, göra en avstickare till bekvämlighetsinrättningen innan man efter en tjugo minuter eller så börjar komma i ordning för att återuppta spelet. Om det kan ske utan att man sinkar spelet så är det naturligtvis helt OK att man fyller på sin vattenflaska, hugger en mugg kaffe, en korv, macka eller annat liksom det är i sin ordning att man - måste man så måste man - gör en snabb avstickare till toaletten men detta bör ske så att man kan slå ut på elvan inom fem minuter från det att man hålade ut på tian.

Unnar jag då inte folk att sitta ned i lugn och ro med en kopp kaffe? Jo, absolut! De får gärna sitta länge och gärna också äta en riktig måltid. Det sitts och äts, strängt taget, alldeles för litet på klubben. Däremot tycker jag att detta sittande bör ske före och/eller efter ronden, inte mitt i densamma. Orkar man inte spela 18 hål utan att ta rast så kan man ju spela niohålsronder. Konstigt nog verkar många av de golfare som tycker sig ha all tid i världen när de är ute på banan nästan alltid ha bråttom före och efter ronden. 





torsdag 18 april 2013

På riktigt?

Professionals ska ju kunna det här med golf bättre än vad vi vanliga hackare gör men nu börjar jag undra. I den här annonsen påstår nämligen Lemo och Martin att säsongen nu i helgen börjar på riktigt. Klämmapåklubborsäsongen, möjligen...

CLUB PROFESSIONALS
Leif Modin
Martin Wiklund
Säsongstart
20-21 April!

Äntligen börjar den på riktigt, golfsäsongen

Kom hit och titta, känn och prova. Nya klubbor, ny utrustning och nya möjligheter att både bli bättre golfare och ha ännu roligare på banan. Plus årets snygga golfmode.

Allt finns på plats, och som vanligt får du Garanterat Lågt Pris, goda råd av din pro och alla möjligheter att prova på övningsgreen, range och i provhytt.

Nya och Gamla

Det ska bli alldeles extra intressant att se hur årets tävlingsprogram kommer att se ut. Framförallt är jag nyfiken på hur många (och vilka) tävlingar som kommer att spelas på Nya banan (den som förr kallades RoslagsAkademikern). Rimligen borde det bli ungefär hälften. Kommer några KM-ronder att spelas där? Och finalen i PlängPokalen borde naturligtvis spelas över 2x18 hål, dvs Gamla och Nya banorna i följd.

Vårt hål nu.

Nu när beslutet är taget så kan man ju förvänta sig att styrelsen och dess kommittéer sätter till alla klutar för att popularisera Nya banan och höja dess status. Var man lägger klubbens tävlingar är i det sammanhanget en tydlig signal.

Jaha...

...och nu regnar det också. Typiskt! Jag som hade tänkt börja även den här dagen med att cykla ut till klubben. Hur  var det i fjol, förresten? Blev inte städdagarna inställda då för att det  ar alldeles åt skogen för blött för att man skulle kunna göra mer nytta än skada? Nå, till i kväll ska det (enligt de norska meteorologerna) bli sol och vackert så kanske kommer jag ut en sväng i alla fall innan det mörknar.

onsdag 17 april 2013

Blåsippan ute i backarna står

Cykelsäsongen har i alla fall börjat. Golfen får nog vänta några veckor ytterligare.

Bloggens trogna läsare (och ni är rätt många!) har säkert noterat att aktiviteten hittills i år varit rätt låg. Bland annat har jag inte bevakat vårens utveckling. Till det finns flera bra förklaringar och den bästa är att det inte varit mycket att bevaka. Nu är jag emellertid inne på min tredje punktering och då är, enligt Bondepraktikan, våren här!


Nu behöver kniporna inte längre boa i våra papperskorgar. Bra!

I morse var det tjänligt väder när jag vaknade så jag satte mig på en av de cyklar som hade luft i däcken och trampade ut till Sveriges bäst golfklubb för att kolla läget. Jag hade en känsla av att det borde gå att hitta något roligare vårtecken än punkteringar. (För den som till äventyrs undrar över hur det där med punkteringar är kopplat till våren kan jag berätta att det grus man under vintern använder för halkbekämpning på gång- och cykelbanor är rena döden för cykeldäck. Nästan värre än glasbitar.)


Örjan och Runhem konstaterar att de kan strunta i fairwayklippningen idag.
Snösmältningen pågår i en ganska lagom takt. Gick det fortare skulle det mesta av banorna stå under vatten trots att det verkar rinna undan rätt bra. Att Gamla banan (vi kan ju inte kalla den för 18-hålsbanan längre nu när vi har två sådana) ska kunna öppna till den 1 maj (dvs om två veckor) framstår inte som särskilt sannolikt) men med litet flyt och hjälp från ovan så kanske det då går att ta sig runt Nya banan. I vart fall om man har bra på fötterna, en lätt bärbag och ser det hela mest som en promenad.


Det blir nog bra det här. Till midsommar.
Våren är alltså här, eller åtminstone på gång, men nog verkar det just nu aningen tveksamt hur det ska bli med de inplanerade städ- och arbetsdagarna. Något kommer man säkert att kunna göra då, om tio dagar, men på många ställen lär det nog vara så blött att man inte ens bör gå där. Det kanske är lika så bra att ställa in sig på att kunna göra ett dagsverke vid något senare tillfälle under våren? Det där kommer säkert bankommittén att styra upp på ett bra sätt.


Årets första (?) blåsippor.
Men hur var det med vårtecknen? Jodå, jag behövde inte leta särskilt länge innan jag fann såväl några små blåsippor som en annan... en annan... vårblomma i slänten till vänster om ettans fairway.


Typisk vårblomma.

tisdag 16 april 2013

H55+D22?

I år fyller jag (om jag räknat rätt och om jag lever så länge) 55 år. I andra sammanhang blir man gubbe vid 50 men inom golfen är det 55 som är gränsen. Hittills har jag trott att jag från och med det är jag fyller 55, dvs i år, är H55:a men när jag läser det här blir jag osäker. Det talas om att damkommittén i samband med herrseniorer 55+ (!) anordnar torsdagstävlingar. Damerna är tydligen i åldrar från 22 till 90 bast. Och jag som alltid trott att det bara var mogna damer som fick vara med och spela med gubbarna på torsdagarna, men de fulingarna är alltså också ute efter lammkött och har lyckats hålla det för sig själva... Återstår alltså att lura ut om man får vara med eller om man måste stå på tillväxt ytterligare ett är.

Bär!

Kan vi inte nu i vår rensa bort en massa onödiga prylar (vikt!) ur våra bagar och långtidsparkera våra vagnar i något förråd? Nästan alla mår bättre av att bära och det gör banan också, särskilt om den är mjuk (vilket den ju oftast är i början av säsongen). Mjukstarta med ett halvset och en lätt bärbag. 

måndag 15 april 2013

Pinsamt

Långsamt spel tycker jag illa om. Det går tillvaron på golfbanan till en plåga och att se hur proffsen står och funderar hör inte till det som gör spelet värt att titta på. Hur många fall av långsamt spel jag sett under de år jag följt Masters på TV kan jag inte ens uppskatta. Så sätter man då, för första gången i tävlingens historia, ner foten och pliktar en 14-årig amatör. Jag kan inte frigöra mig från misstanken att man valde grabben för att statuera ett exempel utan att behöva stöta sig med någon som hade med prispengarna att göra. Svagt i så fall. Dessvärre verkar det även i detta fall som om pengarna är viktigare än vad själva sporten är.

Varför är Masters en major? A major embarrasment, snarare än en stor tävling. I vart fall om den ska skötas på det här viset.

Varthän?

Jaha, och vart går vi nu? Var befinner vi oss efter att tävlingsledningen för en av majortävlingarna satt regelboken ur spel? Får vi, med åberopande av Lex Tiger, droppa litet som vi tycker, ta upp pliktslag endast om vi blir påkomna med regelbrott och kan vi nu signera för låga scorer utan att riskera diskning? Eller är det bara för vissa ekonomiskt tunga spelare, av betydelse för tittarsiffror och den sk golfindustrin, som det nyss nämnda går för sig? Jag mår illa och överväger starkt att slänga min regelbok och lämna min post i hcp- och utbildningskommittén.